Αναστασιάδης: Η ΕΕ δεν μπορεί να μένει αμέτοχη στην επιθετικότητα της Τουρκίας


«Η Κύπρος ζητά μια κλιμάκωση των ενεργειών της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη ενώπιον της επιθετικής στάσης της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι αν η ΕΕ διαδραματίσει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο θα γίνει και πιο αξιόπιστος ο ρόλος της στο διεθνές γίγνεσθαι.

«Είπα στον κ. Μπορέλ ότι αντί να είστε υποκείμενα εκβιασμού από τον Ερντογάν, αντιδράστε ενισχύοντας τα ελληνικά και κυπριακά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά. Το ίδιο αξιώνουμε και τώρα και ελπίζω ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε και πιο απτά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Εν συνεχεία, χαρακτήρισε ως «ακτίδα σημαντικής ελπίδας» τη στάση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι τα γερμανικά συμφέροντα είναι το κύριο πρόβλημα σε ό, τι αφορά την ενιαία στάση των Ευρωπαίων εταίρων. «Γνωρίζω ότι ένα υποβρύχιο και άλλα έξι κατασκευάζονται από την Τουρκία με γερμανική βοήθεια. Αναλογίστηκε ποτέ η Γερμανία τι εκτρέφει; Είναι αρκετά τα οικονομικά συμφέροντα για να παραγνωριστούν συνέπειες που μπορεί να πλήξουν σημαντικές χώρες της Ευρώπης;», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σχετικά με την επιθετική στάση της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Άγκυρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επανειλημμένως καλέσει την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους σε διεθνές δικαστήριο. «Η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Εμείς έχουμε προκαλέσει την Τουρκία αρκετές φορές. Αν πιστεύουν ότι έχουν δίκαιο γιατί να μην προσφύγουμε σε ένα Διεθνές δικαστήριο για να υλοποιηθεί το διεθνές δίκαιο;», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, επίσης, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υπερβεί κάθε όριο συμπεριφοράς ενός κράτους που υποτίθεται πως είναι υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ και υπογράμμισε ότι η στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζει και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του περί αποφυγής στρατιωτικοποίησης των διαφορών με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι οι υπόλοιπες επιλογές, πέραν της στρατιωτικοποίησης, «δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, οι συνεργασίες στην περιοχή, η ΕΕ, ο ΟΗΕ» προσφέρονται πολύ πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της επιθετικής στάσης έναντι της Κύπρου αλλά και άλλων χωρών. «Δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείς ρητορική παλικαρισμών αντί για “όπλα” που είναι αποτελεσματικότερα» υπογράμμισε και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη αναφορά «δηλώσεις πατριωτικού ρεαλισμού και ορθολογισμού, όχι για να παραδοθούμε αλλά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τουρκική επιθετικότητα».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη όταν η Ελλάδα το αποφασίσει να προχωρήσουν σε οριοθέτηση των ΑΟΖ, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η Λευκωσία κατανοεί απολύτως ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτές οι προτεραιότητες της Αθήνας. Υπογράμμισε δε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι πάντοτε άψογη και ειλικρινής.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον δημοσιογράφο, Σπύρο Χαριτάτο:

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ