Επίδομα 534 ευρώ: Αντιδράσεις για την αναβολή στην υποβολή των αιτήσεων


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Στις 7 Ιουλίου και την Τετάρτη (1/7), όπως αναμενόταν, θα ανοίξει τελικά η πλατφόρμα ( supportemployees.services.gov.gr) για την υποβολή αιτήσεων για το μήνα Ιούνιο από τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό με δικαίωμα επαναπρόσληψης που είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ.

«Μάταια περιμέναμε να ανοίξει η πλατφόρμα… Μετά από επικοινωνία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας μας με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας πληροφορηθήκαμε πως τελικά η πλατφόρμα για την αίτηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού μέσω αναστολής της σύμβασης μετατίθεται για 07/07/2020. Αφορά τους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους σε εποχικά ξενοδοχεία που θα πάρουν τα 534€ του Ιουνίου τέλος Ιουλίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό.

«Για τους εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό και στην εστίαση που δικαιούνται το έκτακτο επίδομα ανεργίας Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο θα έπρεπε να έχει ανοίξει η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ από τις 15/06 και ακόμα τίποτα. Για τους εποχικά εργαζόμενους σε 12 μήνες λειτουργίας ξενοδοχεία υπάρχει ο Ν.1545/85 που υποχρεώνει την επαναπρόσληψη τους και δυστυχώς δεν αναφέρεται στις ρυθμίσεις. Έλεος. Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι επιτέλους αυτά τα 534€ του Ιουνίου; Τηρήστε τον Νόμο 1545/85 άρθρο 18 παρ.6 που λέει πως είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψη και στους εποχικά εργαζόμενους στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία αλλά και στον Επισιτισμό! Σήμερα που υποτίθεται πως ξεκίνησε η Τουριστική σαιζόν οι εργαζόμενοι δέχονται ακόμα ένα πλήγμα. Ζούμε μέρες εξαθλίωσης. Το ποτάμι της οργής ξεχειλίζει. Δώστε λύση τώρα» σημειώνει η ΠΟΕΕΤ.

«Μετά τις φοροαπαλλαγές, τις χρηματοδοτήσεις και τις παρατάσεις στις αναστολές των συμβάσεων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία μέχρι και το φθινόπωρο και μετά τους πανηγυρισμούς όσων λιβανίζουν κυβέρνηση και εργοδοσία, ήρθε η προσγείωση στην πραγματικότητα. Λεφτά υπάρχουν ΜΟΝΟ για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους εποχικούς το ταμείο είναι στεγνό. Όσοι περίμεναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και Αύγουστο για να δουν χρήματα στο λογαριασμό τους. Αυτό αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας αιφνιδιαστικά σήμερα, ημέρα που σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και την ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε θα άνοιγε η πλατφόρμα για να κάνουν οι εποχικοί εργαζόμενοι τις δηλώσεις τους. Ούτε καμιά πλατφόρμα άνοιξε, ούτε θα ανοίξει πριν τις 7 Ιούλη, ημέρα που θα έληγε η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Πρόκειται για τη γνωστή αναλγησία της κυβέρνησης με τα χρήματα του φορολογούμενου λαού, που ενώ ξέρει να τα σπρώχνει χωρίς όριο προς τη μεγαλοεργοδοσία, στους εργαζόμενους μεγαλώνει την οικονομική ασφυξία, μέχρι να μην μπορούν να επιβιώσουν. Την ίδια ώρα μάλιστα που στραγγαλίζει το οικογενειακό εισόδημα, συζητά στη βουλή νομοσχέδια που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, για να μην μπορεί κανείς να αντιδρά στα εγκληματικά της σχέδια.

Οι εργαζόμενοι να μην δείξουμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να αξιοποιήσουμε κάθε μορφή πάλης για να πάρουμε αυτό που χρειάζεται για να επιβιώσουμε. Τα ψέματα τέλειωσαν. Κανένας αγώνας δεν πήγε ποτέ χαμένος, αλλά και κανένας δεν δικαιώνεται με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» αναφέρει από την πλευρά της η Πανελλήνια Γραμματεία ΠΑΜΕ επισιτισμού Τουρισμού-Ξενοδοχείων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ