Αμετάκλητη η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρώπης για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής!


Τελεσίγραφο δίνει η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρώπης στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αναφορικά με την άμεση πώληση ασημικών της χώρας, με πρώτο την Εθνική Ασφαλιστική.

Η DIGICOMP υποστηρίζει ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πρέπει να σταματήσει άμεσα να χρονοτριβεί και να προχωρήσει στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όπως προκύπτει από την επιστολή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας οφείλει να πουλήσει τους μη τραπεζικούς της φορείς, όπως είχε δεσμευτεί, προκειμένου να λάβει εξασφάλιση και χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ωστόσο, το ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Η Εθνική Τράπεζα, παρά τις πιέσεις, επιμένει τα τελευταία χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις να διατηρεί την κερδοφόρα εταιρεία, με σκοπό να καλύπτει τις διάφορες τρύπες στον ισολογισμό της. Ομως κι αυτή η πρακτική, κρίνεται προβληματική βάσει των κανόνων της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση δεν δικαιολογείται μόνο για να καλύπτονται τα λογιστικά κενά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση καθυστερεί «κλείνοντας το μάτι» στο fund της CVC, ώστε να μπορέσει να πουληθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τη λογιστική της άξια (book value). Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, παρά τη χαμηλή προσφορά που έκανε η CVC πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, τώρα φαίνεται να προσπαθεί να ξανανοίξει την πόρτα στο συγκεκριμένο fund, το οποίο ενδιαφέρεται να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, ώστε να αξιοποιήσει το χαρτοφυλάκιο υγείας που διαθέτει και δεν έχει κανένα άλλο ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί στην ασφαλιστική αγορά.

Σημειώνεται, ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προ ήμερων ανακοίνωσε επίσημα ότι αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, γνωρίζοντας ότι οποιοιδήποτε αίτημα παράτασης στη διαδικασία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση, φαίνεται προβληματισμένη και πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει πιστά τις συστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Συνεπώς, αναμένεται να αγνοήσει τις υπόγειες διεργασίες για νέα καθυστέρηση έπειτα και από την επιστολή της DIGICOMP.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ