Προκαταβολή φόρου: Φορολογική «ανάσα» για 8 στους 10 επιχειρηματίες

«Ανάσα» για 8 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες – Θα πληρώσουν έως και 85% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Έως και 85% αναμένεται να «ξεφουσκώσει» φέτος ο λογαριασμός της Εφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μηδενίζεται ή ακόμα και να δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος αποτελεί μεγάλη «ανάσα» για τους φορολογούμενους ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο λόγω και της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 29% σε 24%.

Εκείνοι που θα επιβαρυνθούν φέτος με προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα υπολογιστεί στο 100% του φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που απέκτησαν το 2019, είναι όσοι βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση της πανδημίας και οι επαγγελματίες με μείωση τζίρου, η οποία δεν υπερβαίνει το 5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” μόνο οι επιχειρήσεις που βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και οι επαγγελματίες με μείωση τζίρου η οποία δεν υπερβαίνει το 5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα επιβαρυνθούν φέτος με προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα υπολογιστεί στο 100% του φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που απέκτησαν το 2019.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου αγγίζει την πλειονότητα των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών αλλά κυρίως όσους βλέπουν το τζίρο τους να γκρεμίζεται πάνω από 35% το πρώτο εξάμηνο του 2020, τις τουριστικές, τις εποχικές, καθώς και τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τις οποίες η προκαταβολή μηδενίζεται.

Μόνο από το κούρεμα έως 100% της προκαταβολής φόρου το δημόσιο θα χάσει έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο είναι χρήματα που ούτως ή άλλως θα λάμβαναν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσα στο 2021 υπό μορφή επιστροφής φόρου, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να φορτώσει το δημοσιονομικό κόστος στον φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος υπό το βάρος της υγειονομικής κρίσης θα είναι ελλειμματικός
Κλιμακωτά

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μείωση της προκαταβολής φόρου θα γίνει κλιμακωτά, για τους υποκείμενους σε ΦΠΑ, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά όσους δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση ορίζεται σε 50%.

Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή και η αυτόματη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων η μείωση και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου αναμένεται να γίνει σε δεύτερη εκκαθάριση. Στη συνέχεια θα γίνει ο συμψηφισμός των ποσών και η διαμόρφωση των νέων μηνιαίων δόσεων. Σημειώνεται ότι φέτος ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων εξοφλείται σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στις 31 Ιουλίου 2020.

Έτσι, για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2019, διαμορφώνεται με βάση την εξής κλίμακα:

  • Για μείωση τζίρου 5-15%, η μείωση του φόρου θα είναι 30%.
  • Για μείωση τζίρου 15,1-25%, η μείωση του φόρου θα είναι 50%.
  • Για μείωση τζίρου 25,1-35%, η μείωση φόρου θα είναι 70%.
  • Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, η μείωση θα είναι 100%, δηλαδή θα μηδενίζεται η προκαταβολή.

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:

  • Οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019.
  • Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ