Ακάρ για Αιγαίο: «Υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους»


Ανιστόρητος και επικίνδυνος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας – Νέες προκλήσεις και πυρά κατά Ελλάδας και Γαλλίας. 

Στην εμπρηστική ρητορική των προκλήσεων που δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιμένει το καθεστώς Ερντογάν.

Την ώρα που το ενεργειακό παιχνίδι έχει ξεκινήσει στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία σε ρόλο… πειρατή και με απειλές εμπόλεμης σύρραξης, επιχειρεί με κάθε μέσο να αρπάξει κόμματι από μία «πίτα» που δεν της ανήκει απολύτως τίποτα.

Εμπόδιο στα σχέδιά της φυσικά αποτελεί η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θωρακίσει το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας στον προκλητικό «σουλτάνο» και τους ανιστόρητους υπουργούς του πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί οποιαδήποτε αμφισβήτησης της εθνικής της κυριαρχίας.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το καθεστώς Ερντογάν ζητά συνεχώς αποστρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου επικαλούμενο τη συνθήκη της Λωζάνης, που δεν αναφέρει σαφώς τίποτα τέτοιο. Προφανώς, τα νησιά «αστακοί» δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να προχωρήσει στα σχέδια της.

Την σκυτάλη των προκλήσεων πήρε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εξαπολύοντας επίθεση τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά της Γαλλίας.

Σε συνέντευξή του στο BBC, κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση με την Αθήνα, ο Ακάρ είπε: «Υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και νησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει καθοριστεί. Σε αυτό το θέμα χρειάζεται προσοχή».

Σχολίασε δε πως σε ορισμένα από αυτά «οι γείτονες μας οι Έλληνες, σε ανώτερο επίπεδο πραγματοποιούν επισκέψεις με υπερβολικές τελετές».

Όσον αφορά το περιστατικό με το γαλλικό πολεμικό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης, ο Ακάρ αρνήθηκε ότι υπήρξε παρενόχληση από τα τουρκικό ναυτικό. Μάλιστα επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο στην γαλλική πλευρά.

«Δεν παρενοχλήσαμε το γαλλικό πλοίο. Το γαλλικό σκάφος, πλέοντας με ταχύτητα 20 κόμβων, πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα στα τρία συνοδευτικά πλοία μας», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως δόθηκαν όλες οι πληροφορίες στο ΝΑΤΟ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ