Αγία Σοφία: Ποιες μπορεί να είναι οι κυρώσεις για τον Ερντογάν;

Αγνοεί τους πάντες και συνεχίζουν να το χαϊδεύουν οι πάντες.

Στις κυρώσεις που ενδεχομένως επιβληθούν στην Τουρκία μετά την απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καθώς και την παγκόσμια αντίδραση μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων, Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Φίλης.

Όπως ξεκαθάρισε, οι κυρώσεις δεν μπορούν να επιβληθούν μονομερώς γιατί είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. «Ναι μεν έχει θίξει το ιστορικό και θρησκευτικό αίσθημα αλλά, από μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε ενέργειες κυρώσεων. Απαιτείται ένα μπλοκ συμμαχιών προκειμένου να γίνει αυτό και το ερώτημα είναι αν η Ε.Ε. υπό την γερμανική προεδρία είναι διατεθειμένη και αποφασισμένη να πάρει ένα τέτοιο δρόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο κ. Φίλης δύσκολα θα δούμε κάτι τέτοιο, παρόλο που η Ελλάδα θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο για την Αγία Σοφία αλλά για να μπει ένα φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

Παράλληλα, σχετικά με το αν θα το χρησιμοποιήσει αυτό πολιτικά ο ίδιος, σημειώνει πως αν δεν πάει στους επόμενους 6 -9 μήνες σε εκλογές, αυτό που έκανε με την Αγία Σοφία θα εξατμιστεί πολιτικά.

Η παγκόσμια αντίδραση

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, οι αντιδράσεις είναι αρκετά ήπιες. «Ηπιότερες απ’ ότι θα περίμενε κανείς. Η πραγματικότητα είναι ότι η Αγία Σοφία είναι ένα θέμα για το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις από τις οποίες κανείς θα ήθελε να πάρουν πιο σθεναρή στάση απέναντι σε αυτή την εξέλιξη δεν είναι στις προτεραιότητες των μεγάλων δυνάμεων και δεν είναι ένα θέμα για το οποίο απ’ ότι φαίνεται θέλουν να τσακωθούν με την Τουρκία.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσία, που είναι η πολυπληθέστερη χώρας της Ορθοδοξίας έχει κρατήσει μια στάση επαμφοτερίζουσα θα έλεγα γιατί από την μία η Ρωσική εκκλησία καταγγέλλει την χθεσινή απόφαση του Ερντογάν, από την άλλη ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου λέει ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα. Φαίνεται λοιπόν ότι η Μόσχα δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα εξαιτίας της Αγίας Σοφίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο Μπάιντεν για δικούς του λόγους απ΄ ότι φαίνεται εκλογικούς ζήτησε από τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφαση ενώ σε συνάρτηση με τους Ευαγγελιστές συντηρητικούς ορθοδόξους των ΗΠΑ, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα του ακροατηρίου του Τραμπ, ενδεχομένως να υποχρεώσουν τον Αμερικανό πρόεδρο να πάρει κάποια θέση, αλλά και πάλι δεν θα είναι τέτοιας έκθεσης όπως είχε γίνει πριν περίπου 2,5 χρονιά με την περίπτωση του πάστορα Πράνσον, ώστε να βάλει τον Ερντογάν στα σχοινιά.

Επίσης, επεσήμανε πως η UNESCO ζητά διαπραγμάτευση για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ουσιαστικά αποδεχόμενη το νέο status quo που επέβαλε ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ