Μ. Λαζανάς, λοιμωξιολόγος: Αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε δεύτερο κύμα τον Αύγουστο! Τα πανηγύρια είναι «βόμβα»! (video)


Πολύ νωρίτερα από ό,τι αρχικά εκτιμούσαν οι ειδικοί -και συγκεκριμένα μόλις τον Αύγουστο!- αναμένεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων.

Εκτιμώντας την κατάσταση, ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και χτύπησε «καμπανάκι» προς όλες τις κατευθύνσεις: «Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά. Αν, δηλαδή, σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα, τι θα γίνει;» αναρωτήθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συμπληρώνοντας με νόημα ότι τα προχθεσινά 50 κρούσματα «χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια».

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων τόσο στον τουρισμό, στον οποίο είναι απαραίτητα, όσο και στον πληθυσμό. «Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος, όχι μόνο στα χερσαία σύνορα αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου. Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε ένα διαβατήριο υγείας. Με τους τουρίστες που έρχονται και μπορεί να είναι θετικοί και οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μεταδίδουν, πηγαίνουν σε κάποιο μέρος, δεν κάθονται το 24ωρο που απαιτείται μέσα, διασπείρουν ενδεχομένως στην κοινότητα και εκεί υπάρχει το πρώτο πρόβλημα με τα εισαγόμενα», ανέφερε ο ο κ. Λαζανάς.

Να απαγορευτούν τα πανηγύρια

Μιλώντας για τον πληθυσμό, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι το δεύτερο πρόβλημα είναι πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα και συνέστησε να απαγορευτούν τα πανηγύρια. Διαφώνησε, επίσης, με την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και την απελευθέρωση του αριθμού πελατών στα τραπέζια. «Εφόσον δεν έχουμε εμβόλια ή φάρμακα, είναι αναγκαίες η πρόληψη και η τήρηση των αποστάσεων στα 1,5 – 2 μέτρα», υπενθύμισε ο κ. Λαζανάς.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Την ίδια στιγμή, όσο κι αν οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα πανηγύρια, τονίζοντας πως αν δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «βόμβες» μετάδοσης του κορωνοϊού, φαίνεται πως κάποιοι Έλληνες δεν βάζουν μυαλό!

Μετά τα τρικούβερτα γλέντια που στήθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας -όπως στην Αλίαρτο Βοιωτίας το περασμένο Σαββατοκύριακο- στα οποία παρατηρήθηκαν πρωτοφανείς εικόνες συνωστισμού που θύμιζαν εποχές πριν από την πανδημία, άλλη μία βραδιά… κεφιού διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Λευκοπηγή Κοζάνης, με τους θαμώνες να ξεσαλώνουν ξεχνώντας τον Covid-19.

πανηγύρι κοζάνη

Η βραδιά με τον Γιάννη Καψάλη και τη Γιώτα Γρίβα, ένα από τα πιο γνωστά «δίδυμα» της δημοτικής παράδοσης, διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Σύλλογο «Δύναμις», στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Λευκοπηγής. Σε φωτογραφίες που δημοσιεύουν τοπικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται πως οι διοργανωτές ήθελαν να τηρήσουν την προβλεπόμενη νομοθεσία που επιβάλλει ο ιός και τοποθέτησαν τα τραπέζια στην απαιτούμενη απόσταση. Πηγές αναφέρουν πως κατά την προετοιμασία έγινε και απολύμανση του χώρου, ενώ οι τραγουδιστές βρίσκονταν σε απόσταση ασφαλείας, καθώς η πίστα απείχε αρκετά μέτρα από τα πρώτα τραπέζια.

πανηγύρι κοζάνη

Ωστόσο, όταν το κέφι άναψε για τα καλά, φαίνεται πως τα μέτρα προστασίας ξεχάστηκαν και οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να χορεύουν ο ένας δίπλα στον άλλον, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να κινούνται και ανάμεσα στα τραπέζια. Ούτε λόγος να γίνεται βέβαια για τη χρήση μάσκας από τους θαμώνες, αφού κανένας δεν φορούσε! Μάλιστα, παρόλο που οι εικόνες συνωστισμού συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα, δεν υπήρχε καμία παρέμβαση από τους διοργανωτές ή από άλλους αρμόδιους φορείς.

Μεγαλύτερη ανησυχία

Υπενθυμίζεται πως το αδιαχώρητο που επικρατεί στα πανηγύρια που άρχισαν να διοργανώνονται εν όψει καλοκαιριού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς, που φοβούνται μια ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Η ανησυχία τους είναι μεγαλύτερη και από αυτήν που προκαλούν τα εισαγόμενα κρούσματα, τόσο που υπήρχε η σκέψη να απαγορευτούν τα πανηγύρια.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ