Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για την Αγιά Σοφιά: Τι συζήτησαν


Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για την προκλητική κίνηση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και συζήτησαν διεξοδικά τη βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα προβούν Κυβέρνηση και Εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προέβη, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ακόλουθη δήλωση:

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί.

Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

Σφυρίζει αδιάφορα η διεθνής κοινότητα! Ούτε λόγος για κυρώσεις – Τι θα κάνει η Αθήνα;

Ποιος αιφνιδιάστηκε άραγε; Ποιος δήθεν θλίβεται; Ποιος υποτίθεται πως σοκάρεται από την απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί; Οι αντιδράσεις είναι μεν από όλο τον πλανήτη, αλλά, μάλλον για τα μάτια του κόσμου…

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μόνο απρόσμενη δεν μπορεί να θεωρηθεί, μιας και ο «σουλτάνος» είχε προειδοποιήσει για τις προθέσεις του καιρό πριν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την υλοποίηση του νέο-οθωμανικού οράματός του.

Η εν λόγω κίνηση φέρνει την Τουρκία απέναντι σε ένα σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας, με τις αντιδράσεις ωστόσο να είναι προς το παρόν εντυπωσιακά ήπιες. Αίσθηση έχει προκαλέσει η σιωπή του Λευκού Οίκου αλλά και του Αμερικανού προέδρου, με τον δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ και κύριο αντίπαλο του Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές, Τζο Μπάιντεν, να ζητάει από τον Ερντογάν να πάρει πίσω την απόφασή του.

Όσο για την «ωραία κοιμωμένη» Ευρώπη, τη Γαλλία και τη Γερμανία, αν και καταδίκασαν την πρωτοφανή κίνηση Ερντογάν, που απομακρύνει την Τουρκία από το δυτικό κόσμο, δεν έκαναν ούτε λόγο για κυρώσεις.

Ανάλογη ήταν και αντίδραση της Ορθόδοξης Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να εκφράζει μεν τη λύπη του για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί αλλά, να επισημαίνει πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.

Τι θα κάνει η Αθήνα

Η ελληνική διπλωματία βρίσκεται εδώ και καιρό σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, ενημερώνοντας συνεχώς για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και για την αδιάλλακτη στάση του καθεστώτος Ερντογάν που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.

Μετά την απόφαση του «σουλτάνου» να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά, η χώρα μας ξεκινά νέο διπλωματικό μαραθώνιο.

Στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας θα ζητήσει να συνταχθεί κατάλογος ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση απόπειρας παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, ενώ θα επιμείνει για κυρώσεις με αφορμή τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε μουσουλμανικό τέμενος.

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι το ζήτημα με την Αγιά Σοφιά δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές και γι’ αυτό ζητά πρωτοβουλίες από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις διεθνείς επαφές για να ενημερώσει ηγέτες και παράγοντες για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας.

Κυρώσεις θα ζητήσουν Μητσοτάκης και Δένδιας

Διεθνές ζήτημα χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας που αποκάλυψε πρωτοβουλίες για να κάνει πίσω ο Ερντογάν χωρίς να φανεί ότι υποκύπτει σε διεθνείς πιέσεις.

«Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σε μια σειρά χωρώ όπως η Κύπρος η Λιβύη και η Αίγυπτος» είπε ο κ. Δένδιας τονίζοντας ότι η Τουρκία έτσι «δεν δείχνει κανένα πλαίσιο συνεργασίας».

Αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Δένδιας. «Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.»

Επίσης, αύριο ο υπουργός θα μεταβεί μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας, τόνισε.

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της», είπε ο υπουργός.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Επίσης, «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.»

Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας «ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό ενώ είναι παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.»

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα», είπε ο υπουργός για την επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Τουρκία.

«Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της.», προσέθεσε. «Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου.»

Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. ‘Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι το ζήτημα με την Αγιά Σοφιά δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές και γι’ αυτό ζητά πρωτοβουλίες από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ