Οι ειδικοί «βλέπουν» τοπικά lockdown ακόμη και μέσα στον Δεκαπενταύγουστο! Απουσία μάσκας, εισαγόμενα κρούσματα και πανηγύρια οι λόγοι

Τοπικά lockdown μέσα στον Δεκαπενταύγουστο «βλέπουν» οι ειδικοί, καθώς η χαλαρότητα των μέτρων έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων σε διπλάσιο αριθμό τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην ιατρική κοινότητα της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της καθηγήτριας Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, ο κίνδυνος έκρηξης του κορωνοϊού μέσα στον Αύγουστο είναι υπαρκτός. Η κυρία Λινού δήλωσε ότι το 55% των κρουσμάτων οφείλεται στην έλλειψη μάσκας και ξεκαθάρισε ότι ο φονικός ιός θα πάψει να μας απασχολεί μόνο όταν θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού.

«Βλέπουμε και εισαγόμενα κρούσματα, βλέπουμε τεράστια κρίση σε χώρες που είναι κοντά μας, όπως τα Βαλκάνια και το Ισραήλ, βλέπουμε πολλά διάσπαρτα μη ελεγχόμενα ή “ορφανά” κρούσματα», παρατήρησε αρχικά η καθηγήτρια και εξήγησε: «Αυτό που συνέβη ήταν ότι πάψαμε να παίρνουμε μέτρα προστασίας. Όλοι ξεχύθηκαν στις παραλίες, δεν ενημερώθηκε -προφανώς- επαρκώς ο κόσμος ότι ανοίγουμε τα σύνορα επειδή είναι απαραίτητο, αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

Η ίδια χαρακτήρισε τεράστιο λάθος την άρση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα της μάσκας, επισημαίνοντας ότι η μάσκα είναι η τελευταία αναγκαία προστασία που έχουμε από τον κορωνοϊό.

Διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα μας χτυπήσει μέσα στον Αύγουστο και η αιτία είναι τα πανηγύρια. Επίσης, επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τα «ορφανά» κρούσματα που καταγράφονται, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί.

«Τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος», συνέστησε και τόνισε την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα. «Πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά», πρόσθεσε, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός αυτό να συμβεί στη χώρα μας και μέσα στον Αύγουστο, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν τοπικά lockdown.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ