Αγιά Σοφιά: Τι θα γίνει με τις αγιογραφίες – Πώς θα τις καλύψουν οι Τούρκοι

Σε δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά και πώς θα λειτουργήσει ως τζαμί αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι.

Ο Ερσόι διέψευσε ότι θα χρησιμοποιηθούν λέιζερ ή μαύρο φως για να σκεπαστούν οι αγιογραφίες.

«Η κάλυψη με το λέιζερ ή με κάποιο είδος φωτός δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα του υπουργείου μας», ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας.

Στη συνέχεια ερωτήθηκε εάν θα καλυφθούν οι εικόνες και οι αγιογραφίες με κουρτίνες. «Περιμένετε ως την 24η Ιουλίου. Αλλά το σίγουρο είναι ότι ούτε λέιζερ, ούτε φως θα είναι, αυτό είναι σαφές».

Ο Ερσόι τόνισε επίσης ότι υπάρχει ευαισθησία όσον αφορά στην προστασία της Αγίας Σοφίας. «Ακόμη και η εσωτερική και εξωτερική αποκατάσταση θα επιταχυνθεί. Θα διαθέσουμε πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό από δω και στο εξής».

Να σημειωθεί πως οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Ζητημάτων που με ανακοίνωσή της σήμερα το πρωί έκανε λόγο για κάλυψη των αγιογραφιών ακόμη και με κάποιου είδους φως.

Η Ανώτατη Θρησκευτική Επιτροπή (Diyanet) ζήτησε οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα». Ανέφερε ακόμα ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

Με πληροφορίες από sputnik.tr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ