Ελληνικό «τείχος» στα σχέδια Ερντογάν: Δυναμική απάντηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις


Κανένας εφησυχασμός στο Πεντάγωνο – Μελετούν κάθε κίνηση της Άγκυρας και αναπροσαρμόζουν τα σχέδιά τους

Ακολουθώντας πιστά το δόγμα επιθετικής ρητορικής και έμπρακτης διεκδίκησης σ’ όλα τα επίπεδα, η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς και να καταστεί κυρίαρχη του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η βασική της επιδίωξη είναι γνωστή, να καρπωθεί σημαντικά γεωπολιτικά οφέλη και παράλληλα να διεκδικήσει μερίδιο στην ενεργειακή «μοιρασιά».

Δεν το κρύβει άλλωστε. Η Τουρκία, σ’ ό,τι αφορά στις γεωπολιτικές δράσεις της, δεν λειτουργεί βασιζόμενη σε τακτικές αιφνιδιασμού, αλλά φροντίζει να παρουσιάζει μεθοδικά τη στρατηγική της. Διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να την αφήσει έξω από το γεω-ενεργειακό παιχνίδι και πως θα έχει μερίδιο στον… παρά της ανατολικής Μεσογείου ακόμα και αν χρειαστεί να οδηγηθούν καταστάσεις στα άκρα.

Η Ελλάδα απαντά

Εμπόδιο στα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν αποτελεί η Ελλάδα, η Κύπρος και οι σύμμαχοί τους.

Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας και, κυρίως, με ποιον τρόπο θα απαντήσει σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η κυριαρχία της.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν στείλει μηνύματα ισχύος και αποτροπής στο τουρκικό καθεστώς, διαμηνύοντας πως οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας θα λάβει άμεση και συντριπτική απάντηση.

Το ίδιο ακριβώς έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική πλευρά σε φίλους και συμμάχους, τόσο σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο όσο και σε στρατιωτικό, καθιστώντας σαφές πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν «μπλοφάρουν» και δεν αστειεύονται.

Παράλληλα, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ενισχύουν τις διμερείς συνεργασίες με συμμαχικές δυνάμεις. Την Τρίτη (14/07) ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε το Ισραήλ κατόπιν προσκλήσεως του Ισραηλινού ομολόγου του Αβίβ Κοχαβί. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ επιβεβαιώθηκαν και από τις δύο πλευρές τα οφέλη της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Υπενθυμίζουμε πως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην λάβει μέρος στη σύνοδο των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΕ, παραμένοντας στην Αθήνα και στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Η απόφαση του Κωνσταντίνου Φλώρου ήταν ακόμα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ελληνικό επιτελείο βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής και προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια.
Φυσικά ο Έλληνας Αρχηγός δεν περίμενε τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Αρχηγών για να ενημερώσει για την σοβαρότητα της κατάστασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Έχει τονίσει επανειλημμένα σε κάθε τηλεδιάσκεψη και τηλεφωνική επικοινωνία τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής εάν το καθεστώς Ερντπγάν προχωρήσει σε έμπρακτη αμφισβήτηση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Άλλωστε ο Αρχηγός είχε φροντίσει χωρίς υπεκφυγές να ξεκαθαρίσει ότι ενδεχόμενο επεισόδιο στο Αιγαίο θα λάβει άμεση απάντηση και θα επεκταθεί άμεσα… με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο οι Ένοπλες Δυνάμεις

«Κλειδώνοντας» το Αιγαίο απ’ άκρη σ’ άκρη, τόσο με το Πολεμικό Ναυτικό όσο και με την Πολεμική Αεροπορία, η Αθήνα έχει φροντίσει να στείλει το μήνυμα ότι προετοιμάζεται στρατιωτικά και είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την Άγκυρα να προχωρήσει σε τετελεσμένα.

Ο Ελληνικός Στόλος έχει δημιουργήσει πλωτό τείχος σε όλο το Αρχιπέλαγος, με περισσότερες από 15 μονάδες επιφανείας να βρίσκονται στα σημεία – «κλειδιά» του Αιγαίου, ενώ τα ελληνικά υποβρύχια ελέγχουν κάθε κίνηση των τουρκικών σκαφών.
Από την πλευρά της η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή, με ελληνικά μαχητικά να επιτηρούν συνεχώς στο «τόξο» Κρήτη – Κάσος – Κάρπαθος – Καστελλόριζο. Οι Έλληνες πιλότοι δίνουν καθημερινές μάχες στον ουρανό του Αιγαίου, μιας και τις τελευταίες ημέρες η τουρκική προκλητικότητα άρχισε και πάλι να αυξάνεται, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Όσο για τον Στρατό Ξηράς, βρίσκεται σε επαγρύπνηση στην περιοχή του Έβρου, ενώ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τόσο τα οχυρωματικά έργα όσο και ο φράχτης που θα «θωρακίσει» το ποτάμι σε όλο το μήκος του.

Είναι προφανές πως η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, με την στρατιωτική ηγεσία να έχει μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια. Πώς άλλωστε να μην το κάνει αυτό όταν βλέπει την Ευρώπη να μην καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και το ΝΑΤΟ να επιμένει στο «βρείτε τα μεταξύ σας».

Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ