Δημοσκόπηση: Πόσο είναι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά


Πανελλαδική δημοσκόπηση πραγματοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha σε συνεργασία με την εταιρεία Marc και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιουλίου.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 10 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου σε 1.003 νοικοκυριά και οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο αν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης που τους προστατεύουν από τον κορωνοϊό μετά την άρση της καραντίνας. Επίσης το ελληνοτουρκικό ζητήματα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας.

Αρχικά να πούμε πως 6 στους 10 δίνουν… ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ωστόσο το ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα είναι το αμέσως επόμενο, που δείχνει πως η χαλάρωση είναι έντονη.

Ενδεικτικά τα αποτελέσματα: 4 στους 10 λένε ναι αλλά… όχι όπως πριν, ενώ ένας στους δέκα απαντά όχι πλέον! Λιγότεροι από τους μισούς προσέχουν όσο και πριν.  Αξιοσημείωτο είναι πως οι πολίτες ηλικίας 17-24 σε ποσοστό 75% δεν ασχολείται με τα μέτρα.

Άλλο ενδιαφέρον εύρημα αυτό της στάσης που θα τηρήσουν οι πολίτες αν δουν παραβιάσεις των μέτρων.

Σε ερώτηση που δέχθηκαν τι θα κάνουν αν παρατηρήσουν παραβίαση των μέτρων προφύλαξης, το 57,3% απάντησε πως δεν θα κάνει κάτι, το 34,5% είπε πως θα διαμαρτυρηθεί στον υπεύθυνο και το 2,4 θα κάνει καταγγελία στις αρχές.

Σε ερώτηση για το αν θα πάνε διακοπές, οι πολίτες σε ποσοστό 51,4% απάντησε πως εφέτος δεν θα πάνε, αριθμός που μεταφράζεται σε έναν στους δυο.

Στα της οικονομίας, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς αξιολογούν οι ερωτηθέντες τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Σχεδόν το 65% των ερωτηθέντων θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το να δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται στο άμεσο μέλλον εξαιτίας των “πληγών” που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός.

Η πρόθεση ψήφου

Με ένα πρωτοφανές ποσοστό, η ΝΔ προηγείται με 41,5%. Και είναι πρωτοφανές, διότι είναι μεγαλύτερο από όσο πήρε το κυβερνών κόμμα στις περσινές εθνικές εκλογές (σ.σ. είχε εκλεγεί αυτοδύναμη με 39,85%).

Δείτε αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων

ΝΔ: 41,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 20,4%

ΚΙΝΑΛ: 5,7%

ΚΚΕ: 5%

Ελληνική Λύση: 3,4

ΜέΡΑ25: 1,9%

Χρυσή Αυγή: 1%

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι πολίτες φαίνεται πως ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις με την γείτονα Τουρκία. Σε ποσοστό 38,6% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι ανησυχούν πολύ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, το 36,1% ανησυχεί αρκετά, σε αντίθεση με το 12,3% που απάντησε ότι ανησυχεί λίγο και το 11,9% που απάντησε ότι ανησυχεί λίγο.

Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό που ανησυχεί έντονα για τα ελληνοτουρκικά φτάνει το 74,7%, δηλαδή πάνω από 7 στους 10 Έλληνες.

Δείτε εδώ ολόκληρη την δημοσκόπηση

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ