Έρευνα του ΕΒΕΑ: Οι Ελληνες φοβούνται νέα μέτρα λιτότητας και «λουκέτα»

Όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ που πραγματοποίησε η εταιρία Pulse RC κατά το χρονικό διάστημα 2 έως 6 Ιουλίου 2020, το 56% των ερωτηθέντων φοβάται πολύ έως αρκετά ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα (νέα λιτότητα, περικοπές μισθών, συντάξεων κλπ).

Έντονοι είναι και οι φόβοι για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού με το 75% των ερωτηθέντων να φοβάται πολύ έως αρκετά, ακόμη και τη διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το 57% των ερωτηθέντων δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, έναντι του 42% που εμφανίζονται σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι. Μοιρασμένες είναι οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, με το 50% να δηλώνει σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι και επίσης το 50% σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξοι.

Αξιολογώντας την κυβέρνηση σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική, το 51% την κρίνει θετικά και το 47% αρνητικά.

Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι χρειάζονται να ληφθούν πρόσθετα γενναία μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, θεωρώντας ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν.

Την ίδια στιγμή, μία άλλη έρευνα, αυτή τη GBR Consulting για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού και Θεσσαλονίκης καταγράφει απώλειες 350.000.000 ευρώ για τα ξενοδοχεία των δύο πόλεων στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο λειτούργησε μόνο το 21% των διαθέσιμων δωματίων στην Αττική και το 42% στη Θεσσαλονίκη.

Β. Παπ.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here