«Ο πόλεμος στην πόρτα μας»: Το δυσοίωνο εξώφυλλο της Le Point για τον Ερντογάν και η τουρκική οργή


Σφοδρή επίθεση κατά του «δικτάτορα», όπως τον αποκαλεί, Ερντογάν εξαπέλυσε το γαλλικό περιοδικό Le Point, προκαλώντας αντιδράσεις.

To γαλλικό περιοδικό, εμφανίζει στο πρωτοσέλιδό του τον Ερντογάν να μιλά σε μέλη του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του μπροστά από ένα πολεμικό πλοίο, με τίτλο: «Ερντογάν, ο πόλεμος προ των πυλών μας» και υπέρτιτλο: «Αγία Σοφία, Συρία, Λιβύη, Μεσόγειος…»

Σ’ ένα από τα άρθρα του για τον Τούρκο πρόεδρο το Le Point σημειώνει πώς με την «τελευταία του πρόκληση», την απόφασή του να μετατραπεί ο εμβληματικός ναός – μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Ερντογάν «προβάλλει τις φιλοδοξίες του» για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: «Ακολουθεί έτσι στα χνάρια του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή, που κατευθύνθηκε στη χριστιανική βασιλική το βράδυ της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου για να τη μετατρέψει σε τέμενος».

point.jpg

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο περιοδικό επικρίνει τον Τούρκο Πρόεδρο, με παλαιότερα μάλιστα εξώφυλλα να τον χαρακτηρίζουν ως δικτάτορα.

Σε άλλο άρθρο – αφιέρωμα στον «νέο σουλτάνο», το Le Point επισημαίνει την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία, υπέρμαχου αρχικά της δημοκρατίας και του οικονομικού φιλελευθερισμού. «Σιγά, σιγά το πραγματικό του πρόσωπο αποκαλύπτεται: μ’ ένα υπέρμετρο Εγώ ονειρεύεται το μεγαλείο της Τουρκίας με τίμημα τις ελευθερίες».

Τουρκική οργή

Το πρωτοσέλιδο έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση των Τούρκων. Κάποιοι, όπως αναφέρει το sigmalive, κατηγορούν ως «αξιοθρήνητους» τους Γάλλους δημοσιογράφους του περιοδικού, οι οποίοι, «δεν αναγνωρίζουν το γεγονός ότι με τις παρεμβάσεις της η Άγκυρα συμβάλει στην σταθερότητα και αποτρέπει το χάος και την αναρχία στις περιοχές που έχει εμπλακεί».

Άλλοι αναφέρουν πως το πρωτοσέλιδο ουσιαστικά συμβάλει στην εκλογική στήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ κάποιοι Τούρκοι δημοσιογράφοι που γράφουν στα γαλλικά αναφέρουν πως επειδή οι πωλήσεις του γαλλικού περιοδικού πέφτουν, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως «σωτήρας» για να ανεβάσει την κυκλοφορία.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας – Γαλλίας δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση τους το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά το επεισόδιο στη Μεσόγειο μεταξύ των σκαφών του πολεμικού ναυτικού των δύο χωρών στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ που κλιμάκωσε τη μεταξύ τους ένταση.

le_point_diktatoras.jfif

Παλαιότερο αφιέρωμα του περιοδικού στον Τούρκο πρόεδρο

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ