Φρένο της Αθήνας στα σχέδια Ερντογάν στη Μεσόγειο: Το μπλόκο νότια της Κρήτης


Τα σχέδια της Άγκυρας θέλει να μπλοκάρει η Ελλάδα.

Η Αθήνα προετοιμάζεται για νέες παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και μάλιστα «οικοπέδου» που έχει καταλάβει στα ελληνικά ύδατα, η παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, έκτασης 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Συνορεύει με την παραχώρηση «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που έχουν αναλάβει για έρευνες – κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο η οποία και κυρώθηκε από τη Βουλή – οι εταιρείες «Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια».

Το αδιάθετο μπλοκ όπως έχει οριοθετηθεί βρίσκεται κάτω από τη Γαύδο και τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Εκεί ακριβώς νότια της ανατολικής περιφερειακής ενότητας της Κρήτης περνά η παράνομη γραμμή οριοθέτησης βάσει του συμφώνου που υπέγραψαν Ερντογάν και Ελ Σάρτατζ, καταπατώντας μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το σχέδιο της Αθήνας

Όπως αναφέρουν πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, το ελληνικό σχέδιο είναι να μπλοκάρει τα σχέδια της Άγκυρας, μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής «Νότια της Κρήτης» προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα.

Ενδεικτική της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να εκδώσει απόφαση με την οποία ενέκρινε το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή «Νότια της Κρήτης», βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τη διαδικασία της έκδοσης ΣΜΠΕ είχε εκκινήσει ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννης Μπασιάς, ετοιμάζοντας το περιβαλλοντικό σχέδιο και δίνοντάς το προς δημόσια διαβούλευση από τον Αύγουστο του 2019.

Η έκδοση της απόφασης για την έγκριση του περιβαλλοντικού σχεδίου πριν από την παραχώρηση του μπλοκ επιταχύνει τις διοικητικές και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σκοπός είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα προσέλθουν, να έχουν έτοιμη αδειοδοτημένη τηνπεριοχή ώστε μετά τον διαγωνισμό, την ανέδειξη του παραχωρησιούχου και την κύρωση της σύβμασης από τη Βουλή, να τρέξουν με εξπρές διαδικασίε οι έρευνες νότια της Κρήτης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ