Σύνοδος Κορυφής: Επιμένει ο Μητσοτάκης για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Μετωπική» Ιταλίας – Ολλανδίας


Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης – «Μετωπική» Ιταλίας – Ολλανδίας για την οικονομία

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30, όπως η πλειονότητα των χωρών – μελών της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε ειδική συνεδρίαση το Σεπτέμβριο η συζήτηση για τα ευρωτουρκικά

Νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής, με ομόφωνη απόφαση που προήλθε κατόπιν εισήγησης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι ηγέτες της Ευρώπης των 27 που συμμετέχουν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν να τεθεί επί τάπητος η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας σε ειδική συνεδρία τον ερχόμενο Σέπτεμβριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, είχαν προηγηθεί οι παρεμβάσεις του Προέδρου της Κυπριακή Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι έκαναν εκτενή αναφορά στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που οφείλει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, ο κ. Αναστασιάδης, κατά την παρέμβασή του, ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις».

«Ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ζήτησε, παράλληλα, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές».

Σύμφωνα, πάντα, με τον «Φιλελεύθερο», σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε στην έκδοση νέας NAVTEX, με την οποία παρατείνονται οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις τουρκικές απειλές για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς επίσης και στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη.

Κατά την ίδια πηγή, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως εδεικτικό της απουσίας σεβασμού της Τουρκίας προς τις αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ αποτελεί και το πρόσφατο παράδειγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ξεκάθαρες και αυστηρές κυρώσεις για την Τουρκία ζήτησε ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους ηγέτες της Ε.Ε. ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Μετωπική» Ιταλίας – Ολλανδίας για την οικονομία – Ανοικτό το ενδεχόμενο για βέτο

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μάρκ Ρούτε.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ που επικαλούνται «διαρροές» συνεργατών του Ιταλού πρωθυπουργού, ο κ. Κόντε τόνισε ότι «η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ό,τι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μη θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών – μελών της Ένωσης.

«Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ», προσθέτει η Rai.

Μπάμπις – Τσεχία: Είμαστε μακριά από μια συμφωνία

Το κλίμα που επικρατεί στη Σύνοδο Κορυφής και ιδίως τη διάσταση απόψεων που υπάρχει, επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις.

Ο κ. Μπάμπις σημείωσε ότι οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώρες αφότου ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Ταμείο Ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι δεν έχει την αίσθηση ότι οι «27» βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το μέγεθος του νέου Ταμείου Ανάκαμψης που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του νέου κορονοϊού.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ