Σύνοδος Κορυφής: Αγεφύρωτο το χάσμα Βορρά – Νότου – Υπέρ των «φειδωλών» γέρνει η πλάστιγγα


Σε ένα διαρκές μπρα-ντε-φερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης του κορονοϊού. Ο σκληρός Βορράς αντιδρά στις προτάσεις για επιχορηγήσεις των κρατών που επλήγησαν από τον ιό, με τον Νότο να αναζητεί μία διέξοδο από την οικονομική κρίση. 

Το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης να συνεχιστούν για τέταρτη ημέρα, τη Δευτέρα, είναι πλέον πολύ πιθανό, καθώς οι διαφορές μεταξύ των χωρών – μελών είναι αγεφύρωτες παρά τις πιέσεις.

Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων, είναι το γεγονός ότι τελευταία φόρα που είχαν χρειαστεί τέσσερα εικοσιτετράωρα για συμφωνία, ήταν με την κύρωση της Συνθήκης της Νικαίας πριν 20 χρόνια.

Η προσδοκία είναι πως η νέα πρόταση που θα φέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο δείπνο των ηγετών, θα καταγράφει τις παρά πολλές συναντήσεις που έχουν γίνει μέσα στην ημέρα σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Πάντως, το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν θέλουν να παραπέμψουν το θέμα για τα τέλη Ιουλίου, δείχνει διάθεση για συμφωνία, αλλά το σύνθετο παζλ δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του.

Ποια είναι τα «αγκάθια»

Στο ύψος των επιχορηγήσεων διαφαίνεται σύγκλιση, αν και ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ των 350 δισ. που ζητούν οι «φειδωλοί» και του ορίου των 400 δισ. ευρώ των νοτίων, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Διαφωνία παραμένει ακόμα στον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις, ενώ οι χώρες του νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την τήρηση των άρχων του κράτους δίκαιου με τις χώρες του Βίσεγκραντ, και ειδικά την Ολλανδία, να αντιδρούν.

Οι συναντήσεις του Μητσοτάκη

Κατά τη σημερινή ημέρα υπήρξαν αρκετές συζητήσεις ανά «ομάδες».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχικά, συναντήθηκε με τους Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, συνάντηση στην οποία μετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών» χωρών, δηλαδή Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, που φαίνεται να γίνεται το πέμπτο μέλος των «frugal».

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής πραγματοποιήθηκαν και άλλες ολιγομερείς συναντήσεις, κυρίως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: με εκπροσώπους των «φειδωλών», με τους ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ κ.λπ.

Κερδισμένος ο Βορράς

Πάντως, τα μαθηματικά βγαίνουν υπέρ των βορείων, δεδομένου ότι έχουν πάρει αυτά που ζήτησαν.

Μείωση των επιχορηγήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης, μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, πάνω από 20 δισ. ευρώ, κάτι που θα επηρεάσει και την Ελλάδα όσον αφορά τα κονδύλια για το μεταναστευτικό.

Επιπλέον, με το «φρένο έκτακτης ανάγκης» ανά πάσα στιγμή θα μπορούν οι Βόρειοι να ασκούν βέτο και να μπλοκάρουν εκταμιεύσεις δόσεων προς τα κράτη μέλη σε περίπτωση που δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις.

Κουρτς: Τα πράγματα οδηγούνται σε μία δίκαιη κατεύθυνση

Αισιόδοξος εμφανίστηκε νωρίτερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς λέγοντας ότι «τα πράγματα εξελίσσονται σε μία δίκαιη κατεύθυνση» και προσθέτοντας ότι «εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνση μας».

Ο ίδιος, μαζί με τους πρωθυπουργούς των τριών άλλων χωρών της αυτοαποκαλούμενης «ομάδας των τεσσάρων φειδωλών» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) και με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, είχε συνάντηση σε έναν μικρό γύρο το απόγευμα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Στις δηλώσεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία, σύμφωνα με με το τρέχον σχέδιο, φέρεται πως θα έχει ετήσια έκπτωση ύψους 287 εκατομμυρίων, ενώ αρχικά προβλέπονταν μόνο 137 εκατομμύρια και κατόπιν 237 εκατομμύρια ευρώ

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε το περιθώριο να είμαστε διαιρεμένοι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί σήμερα το αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας, ωστόσο παράλληλα, ότι όλοι πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς.

Υπογράμμισε δε:

«Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ