Η Πάττυ Σπηλιωτοπούλου μιλάει «έξω» από τα δόντια για την τραγωδία στο Μάτι, τη Μάνδρα και για τα μερομήνια του Αυτιά


«Aκόμα και τα λάθη μας, μας φέρνουν πιο κοντά στον κόσμο και μας κάνουν πιο
ανθρώπινους» λέει η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Πάττυ Σπηλιωτοπούλου στην «Espresso» η οποία παίρνει θέση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, για την πλυμμήρα στη Μάνδρα, για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ δεν διστάζει να μιλήσει για τον Γιώργο Αυτιά και τα μερομήνια.

Από μικρή εκδήλωνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ό,τι είχε να κάνει με το περιβάλλον, τη
φύση, το κλίμα και τις εναλλαγές του καιρού, ενώ είχε έφεση στις θετικές επιστήμες. Αποφάσισε, λοιπόν, να φοιτήσει στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από τα προπτυχιακά της χρόνια παρακολουθούσα μαθήματα επιλογής που αφορούσαν το περιβάλλον. Ακολούθησε το Μεταπτυχιακό στη Φυσική Περιβάλλοντος με κατεύθυνση τη Μετεωρολογία (στο τμήμα φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

«Ο τομέας της επιστήμης του περιβάλλοντος και της μετεωρολογίας παρουσιάζει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο, λόγω των έντονων μεταβολών που παρουσιάζει. Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής οι οποίες πληθαίνουν συνεχώς και επηρεάζουν όλο και πιο έντονα την καθημερινότητα των ανθρώπων, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και κατά συνέπεια, την επέκταση του κύκλου εργασιών και της οικονομίας που σχετίζονται με το περιβάλλον» λέει η Πάττυ.

  • Για να περάσεις στο Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πρέπει να ήσουν πολύ καλή μαθήτρια. Διάβαζες από μικρή;

Μου άρεσε το διάβασμα, αλλά κυρίως, ένιωθα πάντα την ανάγκη να είμαι συνεπής στα μαθήματά μου και να παίρνω καλούς βαθμούς. Η αλήθεια είναι όμως ότι δε χρειάστηκε ποτέ να αφιερώσω πολλές ώρες. Επίσης, ασχολιόμουν περισσότερο με πεδία τα οποία μου προκαλούσαν ένα παραπάνω ενδιαφέρον και η φυσική, όσο παράξενο κι αν ακούγεται λόγω της αντικειμενικής της δυσκολίας, ήταν ένα από αυτά. Γενικά, υποθέτω, είμαι άνθρωπος που του αρέσουν οι προκλήσεις…!

  • Οι δικοί σου έχουν σχέση με τη δουλειά που κάνεις; Ήταν εκείνοι το πρότυπό σου;

Όχι, τα επαγγέλματα των γονιών μου δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. Σαφέστατα θεωρούσαν απαραίτητο εφόδιο το να σπουδάσω, αλλά ούτε με πίεσαν ποτέ, ούτε με επηρέασαν σχετικά με το τι να ακολουθήσω. Ήταν, καθαρά, δική μου προσωπική αγάπη και επιλογή. Οπότε, αυστηρά από επαγγελματικής άποψης, δεν ήταν το πρότυπό μου. Σαν άνθρωποι όμως, σίγουρα ήταν και είναι, καθώς εκείνοι μου πέρασαν τις αξίες, τη φιλοσοφία και την ανάγκη να καλλιεργήσω τον εαυτό μου και να εξελιχθώ σαν άνθρωπος, να βάζω στόχους στη ζωή μου και να προσπαθώ να τους πραγματοποιώ πάντα με ταπεινότητα και σύνεση, να είμαι όσο το δυνατόν ανεξάρτητη και να μπορώ να σταθώ κοινωνικά, προσωπικά, επαγγελματικά με την αξία μου, βασιζόμενη στον εαυτό μου, στις δικές μου δυνάμεις.

  • Και μετά από το Master στη μετεωρολογία πως προέκυψε το Master στο τμήμα
    γεωλογίας στη στρατηγική διαχείρισης περιβάλλοντος; Πιστεύεις ότι ο άνθρωπος έχει επέμβει σήμερα πολύ άσχημα στο περιβάλλον και όλες αυτές οι επιπτώσεις, από το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι και την πανδημία, είναι απόρροια των πράξεών του;

Καθώς διανύουμε την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της ζωής μας, επιστημονική, τεχνολογική, οικονομική, πολιτισμική ανάπτυξη, απαραίτητο εφόδιο είναι η απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων επιστημονικών γνώσεων. Έτσι λοιπόν, ήθελα να διευρύνω περαιτέρω τις γνώσεις πάνω στο αντικείμενό μου, διότι το θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση για έναν επιστήμονα ο οποίος θέλει να είναι σωστά καταρτισμένος και ενεργός και να μπορεί να ανταπεξέλθει σωστά σε αυτό που κάνει. Όσον αφορά το
δεύτερο σκέλος της ερώτησης, πέρα από τις φυσικές διεργασίες του πλανήτη, ο
άνθρωπος σαφέστατα έχει επέμβει κατά ένα μεγάλο βαθμό επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, η αλματώδης τεχνολογική ανάπτυξη, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οδηγούν σε τοπικές περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες, με όλο και αυξανόμενη συχνότητα, η παγκόσμια κοινή γνώμη απασχολείται και παράλληλα ανησυχεί για τις καταστροφές που προκαλούνται από τα φυσικά φαινόμενα, αλλά και τα τεχνολογικά ατυχήματα. Οι αλλεπάλληλες πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κλιματική αλλαγή, οι σεισμοί, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και άλλα φαινόμενα σε διάφορα σημεία του πλανήτη, δίνουν την εντύπωση μιας ολοένα επιταχυνόμενης διαδικασίας αλλαγών στη γήινη επιφάνεια και στο περιβάλλον.  Παράλληλα όμως, με αλματώδη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, λαμβάνουν χώρα και περιβαλλοντικές καταστροφές οι οποίες προέρχονται από τις δραστηριότητες του ανθρώπου και από την άτυχη διαχείριση της τεχνολογίας, όπως ατυχήματα, ρύπανση από απόβλητα και τοξικές ουσίες, εκρήξεις, βιολογικές μολύνσεις, αστικές και δασικές πυρκαγιές και άλλα. Επομένως, πέρα από τις μεταβολές που η ίδια η φύση επιφέρει, αναμφίβολα ο άνθρωπος έχει επέμβει σε δραματικό βαθμό. Και όλα τα παραπάνω, προκαλούν άμεσα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις εξελίσσονται σε ανθρωπιστικές και πολιτικές κρίσεις. Η λύση σε όλο αυτό, είναι οι νέες διεπιστημονικές προσεγγίσεις και συνεργασίες εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, ικανού να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των σύγχρονων προβλημάτων σε κάθε επίπεδο διοίκησης και τομέα δραστηριότητας.

  • Οι παγετώνες λιώνουν, οι εποχές έχουν χαθεί, τα δάση καίγονται, όλα αυτά πόσο
    επηρεάζουν τον καιρό τα τελευταία χρόνια και βλέπουμε ακραίους καύσωνες, αλλά και τυφώνες, αλλά και ξαφνικές πλημμύρες;

Πέρα από την ανθρωπογενή παρέμβαση, που όπως προαναφέραμε έχει παίξει δραματικό ρόλο, να ξεκαθαρίσουμε ότι η κλιματική αλλαγή στην οποία οφείλονται τα περισσότερα από αυτά τα ακραία φαινόμενα που παρατηρούμε είναι και μία φυσική διεργασία του πλανήτη. Η διαφορά, είναι ότι από μόνη της εξελίσσεται με υπερβολικά αργούς ρυθμούς. Αυτό όμως που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι μια έντονη αύξηση αυτού του ρυθμού. Και μια από τις κυριότερες αιτίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, γεγονός που, όπως προκύπτει από έρευνες, οφείλεται κυρίως στην αυξημένη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία προκαλούν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Συγκεκριμένα, η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο θερμή περίοδος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 170 ετών και έχουμε τρία κύρια αέρια του θερμοκηπίου που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό για αυτή την εξέλιξη: το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου, οι τιμές των οποίων έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ πλέον.

  • Πόσο έχει αυξηθεί η θερμοκρασία στον πλανήτη, το τελευταίο διάστημα;

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου από το 1950 και κατά 1 βαθμό Κελσίου από το 1900 και μπορεί να φαίνεται λίγο, αλλά δεν είναι. Αντιθέτως, είναι καθοριστική αυτή η αύξηση και σύμφωνα με την υπάρχουσα πορεία των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατευθυνόμαστε προς μία αύξηση της θερμοκρασίας από τρεις έως πέντε βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα! Κάποια πιο «ακραία» κλιματικά σενάρια, υποστηρίζουν ότι αυτή η αύξηση ίσως φτάσει και τους 10 βαθμούς Κελσίου…

  • Μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη καιρού, για μία εβδομάδα ή ένα μήνα;

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εποχή και τις μεταβολές που παρουσιάζει, λόγω της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι μέχρι τις 72 ώρες (τρεις ημέρες) το ποσοστό επαλήθευσης φτάνει το 90 με 95%. Στην 5η μέρα, πέφτουμε ήδη στο 70%. Επομένως, το μέγιστο που μπορούμε να δούμε είναι πέντε με επτά ημέρες.
Μετά, μπορούμε απλά να δώσουμε μια τάση, μια εκτίμηση της καιρικής εξέλιξης, που πάλι αυτή εξαρτάται από την εποχή και από το πόσο σταθερή ατμοσφαιρική κυκλοφορία έχουμε.

  • Είναι δυνατόν να ξέρουμε τι καιρό θα κάνει τον χειμώνα ή το καλοκαίρι, όπως μας τα λέει εδώ και καιρό ο Γιώργος Αυτιάς από τις μαντεψιές και τις παραδόσεις του λαού μας;

Αναφέρεστε, φαντάζομαι, στα γνωστά και αγαπημένα σε πολλούς μερομήνια. Πρόκειται για μια πανάρχαια μέθοδο πρόγνωσης του καιρού, που προκύπτει από μία πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Με αφετηρία το μήνα του Αυγούστου, ξεκινάει η παρατήρηση του καιρού για 12 ολόκληρες ημέρες, η καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Ειδικότερα, η πρώτη μέρα της πρόβλεψης, μάρτυρα τον καιρό του
Αυγούστου, η δεύτερη μέρα του Σεπτεμβρίου, η τρίτη του Οκτωβρίου και ακολουθούν οιυπόλοιποι μήνες αντίστοιχα. Μπορεί κάποιους να τους στεναχωρεί, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συναγωνιστούν, πόσο μάλλον να αντικαταστήσουν την επιστημονική πρόγνωση του καιρού, η οποία βασίζεται σε αριθμητικά μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνει τις αρχικές συνθήκες σε μια περιοχή και σε πλανητική κλίμακα, καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες.

  • Πάττυ, πως αποφάσισες μαζί με τη μετεωρολογία να σπουδάσεις στο Εθνικό
    Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας; Τι σε τράβηξε στη δημοσιογραφία; Ήταν μία στοχευμένη κίνηση, καθώς ήθελες να λες το δελτίο καιρού; Πίστευες ότι πρέπει να ξέρεις από επικοινωνία και να έχεις μια σφαιρική γνώση των μέσων;

Ο κλάδος της δημοσιογραφίας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έχει άπειρες εφαρμογές και δίνει τη δυνατότητα ενασχόλησης με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα. Όσον αφορά τη σχέση της με την επιστήμη του περιβάλλοντος και της μετεωρολογίας, την οποία έχω σπουδάσει νωρίτερα, θεωρώ πολύ σημαντική προϋπόθεση προκειμένου να είμαι σε θέση να επικοινωνώ τις πληροφορίες σωστά, άμεσα και κατανοητά στο κοινό, να κατέχω και επιπλέον γνώσεις στον τομέα της δημοσιογραφίας. Απαραίτητο στοιχείο για εμένα, είναι η επιστημονική κατάρτιση, ώστε να είμαι σε θέση να ανταπεξέλθω κατάλληλα στο χώρο αυτό δημιουργώντας μια σωστή και αξιοπρεπή εικόνα για το άτομό μου. Πιστεύω ότι, όποιος και αν είναι ο τομέας εξειδίκευσης του καθενός ο οποίος επιθυμεί να είναι μέρος του χώρου των media, οφείλει πέρα από την οποιαδήποτε άλλη επιστημονική του κατάρτιση, να γνωρίζει πρωτίστως και να κατέχει γνώσεις δημοσιογραφίας.

  • Σκέφτηκες ποτέ να ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία, με την επικαιρότητα; Ποιο
    ρεπορτάζ σε ελκύει; Θα έκανες ποτέ κάποια εκπομπή τοκ-σόου ή ενημερωτικό
    μαγκαζίνο;

Εμένα προσωπικά, με ελκύει γενικότερα ότι έχει να κάνει με την επικαιρότητα και τον κόσμο. Με ενδιαφέρει να τα παρακολουθώ όλα για να μπορώ να είμαι ενεργή πολίτης, να ενημερώνομαι και να αναπτύσσω άποψη για διαφόρων ειδών θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας και έτσι δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένα ρεπορτάζ. Παρόλα αυτά όμως, σε επαγγελματικό επίπεδο, δεν νιώθω, προς το παρόν τουλάχιστον, την ανάγκη να ξεφύγω από τον τομέα μου. Είναι κάτι το οποίο επέλεξα, αγαπώ και θέλω να εξελιχθώ και να γίνω όσο το δυνατόν καλύτερη σε αυτό. Ποτέ μη λες ποτέ βέβαια…!

  • Πόσα χρόνια είσαι στη μικρή οθόνη; Ποιοι είναι οι βασικοί σταθμοί σου, οι βασικές συνεργασίες;

Τα τελευταία τρία χρόνια. Έχω συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως το «Thema radio 104.6», τον «Maximum FM Αλεξανδρούπολης» και τον «ART FM», με ενημερωτικές ιστοσελίδες, όπως το «Πρώτο Θέμα» όπου έγραφα καθημερινά αναλυτική πρόγνωση καιρού και με την τοπική ανεξάρτητη εφημερίδα νοτίων προαστίων Αττικής «ο Παλμός της Γλυφάδας» όπου έκανα εβδομαδιαία πρόγνωση. Από τηλεοπτικούς σταθμούς, έχω συνεργαστεί με τον BLUE SKY στον οποίο παρουσίαζα καθημερινά δελτίο καιρού, ενώ στη συνέχεια εργάστηκα στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN πέρσι το χειμώνα, μετά ακολούθησε ο Alpha και τώρα η ΕΡΤ.

  • Πως είναι να δουλεύεις για την ΕΡΤ, τη Δημόσια Τηλεόραση; Τι ατού σου δίνει και τι ευκολίες;

Ομολογώ ότι, ο απώτερος στόχος μου ήταν η κρατική τηλεόραση. Έχει τη μεγαλύτερ ηιστορία και εμβέλεια, σε σχέση με τα υπόλοιπα ΜΜΕ της χώρας κι αυτό είναι από μόνο του πολύ τιμητικό για εμένα. Είναι, θεωρώ, ένας σημαντικός σταθμός στο βιογραφικό μου, ενώ για τον ίδιο λόγο, αισθάνομαι ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη απέναντι στη θέση που μου έχει δοθεί. Ένα μεγάλο ατού, είναι η πολύτιμη εμπειρία που αποκομίζω καθημερινά από πεπειραμένους συναδέλφους στο χώρο αυτό κι άλλο ένα θετικό είναι ότι
υπάρχει μεγαλύτερη αξιοκρατία, τουλάχιστον όπως το βιώνω εγώ, καθώς αναγνωρίζουν και δίνουν περισσότερη βαρύτητα στην επιστημονική κατάρτιση που πρέπει να έχει κανείς ώστε να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

  • Σου έχει φύγει το άγχος της έκθεσης, της ζωντανής σύνδεσης

Απόλυτα. Νιώθω πάρα πολύ άνετα και απολαμβάνω αυτό το είδος επικοινωνίας με τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ποτέ και ιδιαίτερο φόβο. Με άγχωνε μόνο λίγο το ότι εκτίθεσαι δημόσια και μπορεί οποιοσδήποτε στον πλανήτη να το δει ή να καταγράψει μια άτυχη στιγμή σου. Αν το σκεφτείς έτσι, φαίνεται όντως λίγο τρομακτικό, από την άλλη όμως δεν είμαστε και ούτε χρειάζεται να είμαστε τέλειοι! Πιστεύω ότι, ακόμα και τα λάθη μας, μας φέρνουν πιο κοντά στον κόσμο και μας κάνουν πιο ανθρώπινους.

  • Η Ελλάδα μας, έχει ένα από τα πιο ωραία κλίματα στον πλανήτη;

Αναμφίβολα. Το κλίμα στην Ελλάδα είναι κυρίως Μεσογειακό. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, λόγω της μοναδικής γεωγραφίας της χώρας, η Ελλάδα έχει ένα αξιοσημείωτο εύρος μικροκλιμάτων και τοπικών παραλλαγών. Για παράδειγμα, στα πιο δυτικά μέρη το κλίμα είναι γενικά πιο υγρό και έχει ορισμένα θαλάσσια χαρακτηριστικά, ενώ τα πιο ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έχουν γενικά ξηρότερο καιπιο ζεστό κλίμα, ιδίως το καλοκαίρι. Ενώ, οι βορειότερες περιοχές έχουν ένα μεταβατικό κλίμα μεταξύ ηπειρώτικου και μεσογειακού κλίματος και υπάρχουν και οι ορεινές περιοχές, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι χαρακτηρίζονται από αλπικό κλίμα. Για εμένα που το μελετώ λοιπόν, λόγω όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών, οπωσδήποτε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Επιπλέον, όσον αφορά τη διαβίωση, είναι ένα εύκολο κλίμα γιατί δεν παρουσιάζει εξαιρετικά ακραίες μεταβολές σε σχέση με άλλες χώρες.

  • Τι έχει αλλάξει τελευταία και βλέπουμε και στην Ελλάδα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Οι έντονες και απότομες εναλλαγές του καιρού που παρακολουθούμε ολοένα και πιο συχνά κατά τα τελευταία χρόνια ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες και ο λόγος που συμβαίνει αυτό και στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη, είναι μεγάλη συζήτηση. Σχετίζεται όμως κυρίως, όπως έχουμε πει, με το γνωστό φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, με τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου όπως διοξείδιο του άνθρακα κλπ., αλλά και η ίδια η φύση με τις διεργασίες της, έχουν διαταράξει την ισορροπία σε ό,τι αφορά τον καιρό του πλανήτη γενικότερα. 
Και η Γη, προσπαθώντας στην ουσία να επαναφέρει την ισορροπία, αντιδρά, ενδεχομένως πιο γρήγορα και πιο βίαια, δημιουργώντας όλα αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούμε. Ένα ευνοϊκό στοιχείο όσον αφορά τη χώρα μας, είναι ότι λόγω της γεωγραφικής μας θέσης η οποία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη συστημάτων όπως οι τροπικοί κυκλώνες που δημιουργούνται σε περιοχές κοντά στον ισημερινό κλπ., δεν κινδυνεύουμε ιδιαίτερα από πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα. Επομένως η κλιματική αλλαγή αναμφίβολα υπάρχει και συντελείται ήδη επηρεάζοντας συνολικά τον πλανήτη και σαφέστατα επηρεάζει σε ένα βαθμό και τη δική μας χώρα.

  • Πάττυ, είσαι ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια στη μικρή
    οθόνη. Μια καλλονή… μετεωρολόγος. Και όμορφη και έξυπνη. Το σύστημα μπορεί να το δεχτεί αυτό ή πρέπει να αποδεικνύεις συνεχώς ότι αξίζεις;

Είναι αλήθεια πως, αν και έχουμε εξελιχθεί αρκετά, υπάρχουν ακόμα πολλά στερεότυπα
στο μυαλό μας και στη νοοτροπία μας. Υπάρχουν ακόμα πεποιθήσεις όπως, για
παράδειγμα, το ότι μία γυναίκα δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι και εμφανίσιμη και έξυπνη. Και όσον αφορά στο επαγγελματικό κομμάτι, στην Ελλάδα οι γυναίκες καλούνται να προσπαθήσουν διπλά για να αποδείξουν την ικανότητα και την επάρκειά τους. Η κοινωνία μας έχει ακόμα αρκετά ταμπού. Ωστόσο, έχει κάνει βήματα προόδου και έχουμε δει γυναίκες να καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις, στην πολιτική, στη δικαιοσύνη και σε άλλους φορείς της δημόσιας ζωής, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Εμένα, όπως και να ‘χει, αυτό το κομμάτι δε θα έλεγα ότι με επηρεάζει αρνητικά, μάλλον το αντίθετο. Με ιντριγκάρει και μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω και να εξελιχθώ. Μπορεί ο καθένας να έχει
ότι γνώμη θέλει για εσένα, είναι δικαίωμά του. Όταν όμως εσύ γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου, τον αποδέχεσαι με τα ατού και τις αδυναμίες του και τα έχεις καλά μαζί του, ακόμα και την αρνητική αντιμετώπιση θα τη γυρίσεις προς όφελός σου.

  • Τους συναδέλφους, τους βλέπεις ως ανταγωνισμό; Τον κ. Αρνιακό, την κα Σούζη;

Όχι, καθόλου. Γιατί θεωρώ ότι ο καθένας μας έχει ξεχωριστά δικά του στοιχεία. Αντίθετα, αποτελούν όλοι οι συνάδελφοι ένα πρότυπο για εμένα και αυτό γιατί είναι έμπειροι, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στις επιστημονικές τους γνώσεις και την πείρα, που σαφέστατα είναι περισσότερη από τη δική μου, αλλά και τον τρόπο που παρουσιάζουν, στέκονται και συμπεριφέρονται στο χώρο της τηλεόρασης. Ο καθένας τους, έχει δημιουργήσει μία δική του μοναδική ταυτότητα στο χώρο, έχει βρει ένα δικό του τρόπο επικοινωνίας και ανέπτυξε μία ξεχωριστή σχέση με το κοινό και για αυτό άλλωστε κατάφεραν να έχουν όλοι το δικό τους μερίδιο επιτυχίας και τον κόσμο που τους αγαπάει και τους ακολουθεί. Αυτό φυσικά, είναι κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο τον οποίο εύχομαι να έχω και εγώ, προκειμένου να καταφέρω να με εμπιστευτεί και να με αγαπήσει ο κόσμος το ίδιο.

  • Με τις φωτιές στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, ήσουν στον αέρα;

Δυστυχώς ναι και ήταν πραγματικά φρικτό. Αναμφίβολα, κάτι που κανείς δε θέλει να θυμάται. Από την άλλη όμως, είναι πολύ σημαντικό να μην το ξεχάσουμε για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα τραγικά συμβάντα στο μέλλον, γιατί σίγουρα οι μετεωρολογικές συνθήκες και στις δύο περιπτώσεις ευθύνονταν σε ένα βαθμό, αλλά θεωρώ ότι κύρια αιτία για αυτήν την κατάληξη ήταν ο τρόπος που εμείς τα αντιμετωπίσαμε. Έγιναν μοιραία και ασυγχώρητα λάθη. Σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο καιρός, κατά κανόνα, δεν ευθύνεται για τη δημιουργία μιας πυρκαγιάς. Δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί μια πυρκαγιά λόγω κάποιου καιρικού φαινομένου, όπως για παράδειγμα ένας κεραυνός, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι η πυρκαγιά αυτή προκλήθηκε από ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Ο καιρός επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά, μιας ήδη υπάρχουσας πυρκαγιάς. Η ταχύτητα του ανέμου που δυναμώνει την ένταση της φωτιάς, οι αλλαγές της διεύθυνσης του που μεταβάλλουν την κατεύθυνσή της, η υψηλή θερμοκρασία.
Επίσης δημιουργούνται τοπικοί άνεμοι που συνεισφέρουν στην εξάπλωσή της, και λόγω αυτών των ανέμων μεταφέρεται και καύσιμη ύλη όπως κουκουνάρια που μπορούν να ταξιδέψουν σε απόσταση δεκάδων ή και εκατοντάδων μέτρων και να προκαλέσουν νέες εστίες. Από μετεωρολογικής άποψης η ένταση των ανέμων δεν βοήθησε καθόλου στην περίπτωση αυτή, καθώς το μεγαλύτερο διάστημα έπνεαν πολύ ισχυροί ΒΔ άνεμοι. Δεν ευθύνεται όμως ο καιρός για την πρόκληση της φωτιάς όπως είπαμε και εκτιμώ ότι η κατάχρηση του χρόνου και οι λάθος χειρισμοί ήταν αυτοί που έφεραν το τραγικό αποτέλεσμα.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά το περιστατικό στη Μάνδρα δεν μπορούμε να πούμε ότι για το συγκεκριμένο συμβάν ευθύνεται αποκλειστικά η κλιματική αλλαγή ή ο καιρός. Από μετεωρολογικής άποψης το φαινόμενο αυτό οφειλόταν σε ένα χαμηλό βαρομετρικό που σχηματίστηκε και εγκλωβίστηκε στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται συνεχώς με ενέργεια και υγρασία να ενισχύεται και να επηρεάζει τη χώρα μας για αρκετές ημέρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Συγκεκριμένα για την περιοχή της Δυτικής Αττικής, είχαμε μια ζώνη καταιγίδων η οποία δημιουργήθηκε στον Σαρωνικό, κινήθηκε βόρεια και παρέμεινε στάσιμη για τρεις με τέσσερις ώρες πάνω από το Θριάσιο Πεδίο και στη συνέχεια τροφοδοτήθηκε πάνω από το Όρος Πατέρα κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε πάνω από εκείνη την περιοχή πολύ μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις, να συσσωρευτούν μεγάλες ποσότητες νερού στις πλαγιές του βουνού, οι οποίες στη συνέχεια διοχετεύτηκαν στα ρέματα της περιοχής. Όμως, συγκεκριμένα το φαινόμενο αυτό είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, διότι έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο όπως είπαμε ο παράγοντας της ανθρωπογενούς παρέμβασης. Ενώ παλαιότερα τα ρεύματα αυτά κατέληγαν σε ελεύθερους χειμάρρους μέσα στο Θριάσιο Πεδίο και στη συνέχεια προς τη θάλασσα, αυτά τα ρεύματα μπαζώθηκαν για να χτιστούν ολόκληρες περιοχές όπως η Μάνδρα. Που λοιπόν να βρουν να πάνε όλα αυτά τα νερά…; Μέσα στα σπίτια των κατοίκων. Τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν συμβεί, δυστυχώς, πολλές φορές και στο παρελθόν και μάλιστα υπήρχαν ήδη σχετικές επιστημονικές μελέτες για τον κίνδυνο που υπάρχει για τέτοιου είδους φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές. Παρόλα αυτά, ενώ οι αρμόδιοι είχαν πλήρη επίγνωση, δεν ελήφθησαν μέτρα αποτροπής τέτοιων περιπτώσεων. Και αντιθέτως, είχε γίνει μια εντελώς άναρχη δόμηση κατά τα τελευταία χρόνια. Επομένως, εάν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την τραγική εκείνη εξέλιξη και όχι τόσο τα καιρικά φαινόμενα από μόνα τους.

  • Πώς έζησες την καραντίνα; Ήταν δύσκολα για εσένα; Φοβήθηκες για τους γονείς σου; Εργαζόσουν στην ΕΡΤ, έτσι δεν είναι;

Τη βίωσα πολύ δύσκολα, όπως όλοι μας άλλωστε, γιατί ειδικά ο δικός μας ο λαός ήταν και είναι ελεύθερος και λίγο «απείθαρχος», όσον αφορά τους περιορισμούς. Ήταν όμως αναγκαίο να γίνει και είμαι πραγματικά πολύ υπερήφανη για το ήθος, την ψυχραιμία, την κατανόηση και την υπευθυνότητα που δείξαμε όλοι μας, απέναντι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και γίναμε παράδειγμα για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Εννοείται ότι φοβήθηκα
για τους δικούς μου ανθρώπους και ακόμα συνεχίζω να φοβάμαι. Γιατί ο ιός δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκεται ακόμα μαζί μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Τότε ξεκίνησα να εργάζομαι στην ΕΡΤ και από τη μια είχε τις δυσκολίες του δεδομένης της κατάστασης, από την άλλη ήταν εξαιρετικά παρηγορητικό. Γιατί είχα να ασχοληθώ με κάτι, το οποίο μου έδινε μεγάλη χαρά και δύναμη να ξεπεράσω ευκολότερα αυτό το διάστημα.

  • Κρατάς αποστάσεις; Φοράς μάσκα;

Γενικά προσπαθώ να παραμένω υπεύθυνη και να τηρώ τα μέτρα πρόληψης όσο καλύτερα μπορώ, γιατί είναι πολύ σημαντικό, κρίσιμο και καθοριστικό στο να καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε οριστικά και να μη γυρίσουμε στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση.

  • Πάττυ, θεωρείς ότι αυτή η πανδημία θα φέρει χειρότερη οικονομική κρίση; Και νέες μορφές εργασίας; Τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, μια άλλη ζωή; Πάντως, ήδη ο πολιτισμός και ο τουρισμός πλήττονται…

Η κρίση του κορονοϊού και τα επιβεβλημένα μεν, αναγκαία δε, μέτρα απαγόρευσης, θα φέρουν μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία σε ετήσιους όρους αναμένεται πιο βαριά από αυτήν που βιώσαμε το 2010. Μια πρόσφατη εκτίμηση της “UniCredit”, δίνει 16% ύφεση για τη χώρα μας. Το θετικό της υπόθεσης από την άλλη, είναι ότι η κρίση αυτή δε θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μακροχρόνια. Κατά πάσα πιθανότητα, θα προωθηθεί η τηλεργασία, το οποίο ίσως είναι κι ένα από τα λίγα θετικά της κατάστασης, καθότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να έχει μεγαλύτερη ευελιξία και θα ξοδεύει λιγότερα χρήματα στις μεταφορές, οπότε σε επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους η καθημερινή φυσική παρουσία δεν είναι απαραίτητη, ίσως είναι ευκολότερο και ιδανικότερο.

  • Από που να αντλήσουμε αισιοδοξία; Από τη φύση; Από την πίστη μας; Την ιστορία; Το ευλογημένο οικόπεδο που λέγεται Ελλάδα; Δεν πρέπει να αγωνιστούμε για τον τόπο μας;

Από όλα τα παραπάνω, αλλά και από την ίδια τη ζωή. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από το να ξυπνάμε άλλη μια μέρα, υγιείς και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ