Απάντηση στον Δήμαρχο και στο ΔΣ του Δήμου Πρεσπών σχετικά με το μνημείο στο Πισοδέρι


Σε απάντηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πρεσπών που εκδόθηκε στις 22-6-2020 αλλά και των δηλώσεων του δημάρχου Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη, σχετικά με το μνημείο που έστησε η ομάδα μας «Μακεδόνες Δραμινοί» στο Πισοδέρι, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου*

α) Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πρεσπών αναφέρει ότι το λογότυπό μας περιέχει μόνο τη φράση «Μακεδόνες Δραμινοί» και ότι τάχα εμείς προσθέσαμε στο μνημείο και τη φράση «σκίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών». Αυτό δεν είναι αληθές επειδή στο λογότυπο της ομάδας μας περιέχεται και η φράση «σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών». Αυτό το γνωρίζει ο δήμαρχος Πρεσπών αφού έβαλε την υπογραφή του δίπλα από το λογότυπό μας στο έγγραφο που είχαμε στείλει.

β) Η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πρεσπών αναφέρει ότι την ημέρα της τοποθέτησης του μνημείου δεν έγινε κάλεσμα σε πολίτες φορείς, πλην του Δημάρχου, ούτε καν της κοινότητας Πισοδερίου.

Ούτε αυτό είναι αληθές. Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγινε κάλεσμα. Είχαμε καλέσει και τον δήμαρχο Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί ούτε θα στείλει εκπρόσωπο του δήμου του. Το κάλεσμά μας αποδέχτηκαν ο πρόεδρος της κοινότητας Πισοδερίου και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού δασοκτημόνων Πισοδερίου που ήρθαν στα αποκαλυπτήρια, όπως επίσης ο πρόεδρος της κοινότητας Φλώρινας, αλλά και απλοί πολίτες.

γ) Σχετικά με τις δηλώσεις του δημάρχου Πρεσπών για αυτά που δήθεν αγνοήσαμε ως Δραμινοί και με τον τρόπο αυτό δήθεν διχάσαμε την κοινωνία της Φλώρινας, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

  1. i) δεν θεωρούμε ότι διχάζει μία στήλη η οποία αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός (το κείμενο της στήλης) και επίσης αναφέρει μία φράση (σκίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών) η οποία είναι εθνικά αλλά και επιστημονικά επιθυμητή. Την ελληνική κοινωνία την δίχασε η αντεθνική και αντιεπιστημονική Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δεν δεχόμαστε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι με τον αγώνα που δίνουμε για την ακύρωσής της.
  2. ii) τον Δεκέμβριο του 2019, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δράμας υπερψήφισε πρόταση της ομάδας μας Μακεδόνες Δραμινοί, με την οποία καλείται η κυβέρνηση της ΝΔ να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας δεν έκρινε διχαστική την πρότασή μας. Εμείς δηλώνουμε ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για τη συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ και θεωρούμε ότι αυτή την στάση θα έπρεπε να είχαν κρατήσει ΟΛΑ τα δημοτικά συμβούλια της χώρας μας.

Μετά την απαίτηση του δήμου Πρεσπών να αφαιρεθεί το λογότυπο της ομάδας μας αλλά και να αλλάξουν και ορισμένα άλλα σημεία που δεν συμφωνούσαν με το αρχικό μας σχέδιο (μαίανδρος, μέγεθος γραμματοσειράς και πλαίσιο), εμείς ως οφείλαμε πράξαμε τα δέοντα. Η ουσία του μνημείου είναι η επιγραφή του, ανεξάρτητα από το μέγεθος της γραμματοσειράς, ανεξάρτητα εάν αυτή περιβάλλεται από πλαίσιο, ή εάν λίγο πιο κάτω υπάρχει μαίανδρος ή το λογότυπό μας. Η επιγραφή που προτείναμε έμεινε με τις ίδιες ακριβώς λέξεις.

Υ.Γ.: Προτιμήσαμε να παραμείνουν αναπάντητες οι κατηγορίες εναντίον μας για όλες αυτές τις ημέρες και να διαφυλαχθεί το μνημείο, παρά να απαντούσαμε αμέσως και να κινδύνευε αυτό με κατεδάφιση.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι επικεφαλής της ομάδας Μακεδόνες Δραμινοί


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Προσέξτε μη σκίσετε και κανα καλσόν …μαζί με την συμφωνία…
    Να σας δω όταν ΕΕ κυβέρνηση και ΝΑΤΟ αποφασίσουν συν διαχείριση στο αιγαίο.
    “Πατριώτες” του καναπέ…

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ