Η Γερμανία προετοιμάζεται για την αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4


Μέσα στους επόμενους μήνες η γερμανική κυβέρνηση θα έχει εγκρίνει το νομοθετικό πλαίσιο για το επόμενο βήμα στην αυτόνομη οδήγηση.

Του Γιάννη Σκουφή

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία κινείται με γοργούς ρυθμούς προς την ηλεκτροκίνηση, η οποία συνδυάζεται εξαιρετικά και με την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης. Έτσι η Γερμανία, έχοντας ως στόχο να πρωτοστατήσει στη νέα εποχή και τάξη πραγμάτων, έχει προγραμματίσει τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Στο τέταρτο επίπεδο ο οδηγός δεν είναι απαραίτητο να κρατά το τιμόνι και έτσι θα μπορεί να ασχολείται με άλλα πράγματα, π.χ. με το smartphone του ή με το να διαβάζει ένα βιβλίο. Το αυτοκίνητο θα κινείται πλήρως στον αυτόματο ενώ για ακόμα πιο ασφαλείς μετακινήσεις θα υπάρχει και ανταλλαγή δεδομένων, τόσο τεχνολογίας V2V (από όχημα σε όχημα) όσο και V2I (από το όχημα σε σημείο υποδομής).

Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη δώσει σχετική άδεια για δοκιμές αυτόνομων αυτοκινήτων σε δημόσιους δρόμους, θέλει να έχει έτοιμο το νομοσχέδιο ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 4 και για όσο καιρό υπάρχει ένα «παραθυράκι» στην νομοθεσία της ΕΕ. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για οχήματα που κινούνται χωρίς τη συμμετοχή του οδηγού. Η έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου θα μπορούσε να προωθήσει νέες υπηρεσίες σε απόλυτα ελεγχόμενα περιβάλλοντα όπως αυτή των «ρομπο-ταξί».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως πρόσφατα το δικαστήριο του Μονάχου επίπληξε την Tesla απαγορεύοντας της να διαφημίζει στην Γερμανία το σύστημα Auto Pilot (η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 της αμερικανικής μάρκας) επειδή παραπλανά σε μεγάλο βαθμό τον καταναλωτή αφήνοντας να εννοηθεί πως προσφέρει πολύ περισσότερα από ότι στην πραγματικότητα (π.χ. λειτουργίες επιπέδου 4).

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ