Ν. Σύψας: «Εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις και μάσκα να φορέσουμε… δεν μας σώζει τίποτα!» (video)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown, όπως επίσης και λήψης κι άλλων περιοριστικών μέτρων άφησε για άλλη μια φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι διαχειρίσιμη. «Ακόμη δεν είμαστε στο δεύτερο κύμα. Είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα. Απλώς θέλουμε να παραμείνουμε έτσι και να μην έχουμε ατύχημα», ανέφερε, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή.

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για ένα συμβολικό μέτρο «σαν καμπανάκι ότι ο ιός είναι εδώ και μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Βέβαια, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο της απόστασης, που είναι το βασικό». Εντούτοις, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού ξεκαθάρισε ότι «εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις, και μάσκα να φορέσουμε δεν μας σώζει τίποτα. Δηλαδή, αν είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον».

Όσον αφορά τα ορφανά κρούσματα που ανακύπτουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε το γεγονός αναμενόμενο, επισημαίνοντας ότι απευκταίο είναι να υπάρχουν «τοπικές εκρήξεις κρουσμάτων κατά τόπους».

Χιλιάδες αρνητικά τεστ

Κληθείς να σχολιάσει τα χιλιάδες αρνητικά τεστ κορωνοϊού των Βρετανών τουριστών, σημείωσε: «Ασφαλώς υπάρχουν θετικά μεταξύ αυτών. Ασυμπτωματικοί άνθρωποι θα περάσουν τα σύνορα και έπειτα από μερικές θα βρεθούν θετικοί στον ιό. Δεν γίνεται να πιάσουμε όλα τα κρούσματα στα σύνορά μας».

Αναφορικά με το εμβόλιο, δήλωσε ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για να υπάρξει συλλογική ανοσία. «Όμως επειδή αυτό δεν θα έχει γίνει ούτε μέχρι το καλοκαίρι του 2021, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», κατέληξε.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ