Τουρκική Navtex: Πού το πάει ο Ερντογάν σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, αναφορικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και το τι πρέπει να περιμένει από εδώ και πέρα η Αθήνα.

«Επιτρέψτε μου να κάνω μια διάκριση, μεταξύ της έρευνας του Oruc Reis, με τις υπόλοιπες στρατιωτικές κινήσεις. Δεν είναι δεδομένο ότι συνδέονται, αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Πριν από λίγο καιρό υπήρξαν κάποιες NAVTEX βόρεια από τη Λιβύη και νότια από την Κρήτη, οι οποίες είχαν σκοπό ασκήσεις προς υποστήριξη της λιβυκής υπόθεσης για την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Φενέκος.

«Πιστεύω ότι αυτές οι στρατιωτικές κινήσεις, δηλαδή όλος αυτός ο μεγάλος στόλος που βγήκε με δύο πετρελαιοφόρα και έχει σκοπό να παραμείνει για κάποιες μέρες, έχει διπλή αποστολή. Αφενός την αποτροπή διά της άρνησης σε περίπτωση που εμείς κλιμακώσουμε στρατιωτικά τις αντιδράσεις μας με το Oruc Reis, μεμφόμενος μετά εμάς ότι εμείς κλιμακώσαμε την κρίση. Αφετέρου, να κάνει τις απαιτούμενες στρατιωτικές ασκήσεις βόρεια από τη Λιβύη σε περίπτωση που χρειαστεί στρατιωτική δράση στη Λιβύη», τόνισε.

«Η έρευνα του Oruc Reis μπορεί να είναι απλές διελεύσεις χωρίς να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, γεγονός που θα μας οδηγήσει στο να μην ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε. Αν, όμως παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα εκεί υπάρχουν δύο τρόποι αντίδρασης. Ο ένας είναι ο αφανής, δηλαδή θα μπορούσαν τα σύγχρονα υποβρύχια που έχουμε να είναι το αποτρεπτικό όπλο. Η άλλη επιλογή είναι να υπάρξει επιχειρησιακή μετάπτωση των σκαφών του ΠΝ στο Λιμενικό, με τη σημαία της ακτοφυλακής, ώστε να κινούμαστε με αστυνομικού τύπου μέτρα και να μην κλιμακώνουμε με στρατιωτικό τρόπο τις ενέργειες», συνέχισε ο ίδιος.

«Θα είναι βιαστική ενέργεια να στείλουμε φρεγάτες, αν δεν δούμε ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Η ψυχραιμία δεν σημαίνει υποχωρητικότητα. Σημαίνει αυτοπεποίθηση, σημαίνει προετοιμασία, σημαίνει καλό σχέδιο», επεσήμανε ο υποναύαρχος.

«Η επιλογή του χρόνου των κινήσεων αυτών πιστεύω ότι είχε συμβολικό χαρακτήρα, και αφετέρου αποτελεί προετοιμασία για κλιμάκωση των ενεργειών του Ερντογάν σε βάθος χρόνου, όταν κρίνει ότι χρειάζεται», κατέληξε ο κ. Φενέκος.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ