ΕΝΦΙΑ και τεκμήρια: Οι αλλαγές που μελετά η κυβέρνηση


Τις διορθώσεις και αλλαγές που μπορούν να εφαρμόσουν στον ΕΝΦΙΑ και τα τεκμήρια εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, όσοι έχουν εισόδημα 9.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 150 τ.μ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 85.000 ευρώ, τότε μπορούν να πληρώσουν μισό ΕΝΦΙΑ, ενώ καθόλου ΕΝΦΙΑ δε θα πληρώσουν οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, οικογένειες με ανάπηρο άτομο με 80% αναπηρία, εισόδημα 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 150 τ.μ..

Σχετικά με τα τεκμήρια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, θα υπάρξει σταδιακή μείωση από το 2021. Ειδικότερα, το τεκμαρτό εισόδημα άγαμου θα πέσει από τα 3.000 στα 1500 ευρώ, το τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού θα πέσει από τα 5.000 στις 2.500 ευρώ. Το τεκμήριο αυτοκινήτου θα πέσει από τις 4.000 στις 2.000 ευρώ και το τεκμήριο σπιτιού από τις 3.500 στα 1.750 ευρώ.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στο MEGA ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Σύμφωνα με τον Ηλία Χατζηγεωργίου, με τα τεκμήρια διαμορφώνεται ένα τεκμαρτό εισόδημα με τα αντικειμενικά κριτήρια, που αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι ψηλότερο από το κανονικό τότε ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο.

Για τον ΕΝΦΙΑ υποστήριξε πως η βάση υπολογισμού είναι το φορολογητέο εισόδημα. Επομένως, αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, μπορεί μια οικογένεια να χάσει τις απαλλαγές λόγω τεκμηρίων.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ