Τουρκικά ΜΜΕ: «O πόλεμος των Navtex» – Drones και F-16 προστατεύουν το Oruc Reis

Στο συναγερμό που έχουν τεθεί Αθήνα και Άγκυρα λόγω της έκδοσης της Navtex της Τουρκίας – με κάποιους τίτλους μάλιστα να μιλούν ακόμη και για κατάσταση σχεδόν πολέμου – αναφέρονται σήμερα όλα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «νικηφόρα» αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στη στρατιωτική κινητοποίηση της Ελλάδας, ενώ σε δηλώσεις του στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Şafak» ο πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιουρντενίζ, προειδοποιεί ακόμη και για χρήση του δικαιώματος «αυτοάμυνας» της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα ανοίξει πυρ.

Σε δηλώσεις του στη «Yeni Şafak», ο Τζεμ Γκιουρντενίζ αναφέρει ότι την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνα σε εκείνη την περιοχή ήταν τον Οκτώβριο του 2018 αλλά επειδή τότε δεν είχε ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα και δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη τελικά η έρευνα δεν έγινε. Ο απόστρατος αντιναύαρχος υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 και ότι επειδή η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή εκείνη δεν έχει ούτε δικαίωμα να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με την «Yeni Şafak», η Τουρκία κατέβηκε στην Ανατολική Μεσόγειο με 15 πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16, καθώς ετοιμάζεται για έρευνες το ερευνητικό της σκάφος Oruc Reis. Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, που κυκλοφορεί με τίτλο «Το προστατεύουν 15 πλοία», επισημαίνει ακόμα ότι τα τουρκικά μαχητικά έκαναν πτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω στο Καστελόριζο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «Oruc Reis», το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Άταμαν και το Τζενγκίζ Χαν.

Την ίδια ώρα, η «Hurriyet» έχει ως τίτλο «Μάθημα μαθηματικών από την Άγκυρα στην Αθήνα», ενώ υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο είναι μακριά από την Ελλάδα αλλά κοντά στην Τουρκία.

Η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» κάνει λόγο για την ένταση της Navtex και ότι θερμαίνονται τα νερά στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει 20 πλοία του τουρκικού ναυτικού αναχώρησαν από τη βάση του Άκσαζ για την περιοχή. Η Αθήνα ακύρωσε την τουρκική Navtex. Η Άγκυρα εξέδωσε 2 νέες Navtex στην ίδια περιοχή.

Αντίστοιχα, η «Cumhuriyet» έχει ως τίτλο «O πόλεμος των Navtex. Κινήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ