Αγία Σοφία: Η απίστευτη ιστορία του παπά Λευτέρη που τέλεσε λειτουργία το 1919!


Ύστερα από 86 χρόνια, σήμερα, η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει, μετά από πολλά χρόνια, ως τζαμί. Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, όλα φαίνονται να είναι έτοιμα για τη φιέστα της μουσουλμανικής προσευχής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ξεκίνησε στις 10 το πρωί.

Ο θαρραλέος Κρητικός παπάς που κατάφερε να τελέσει ξανά λειτουργία τον Γενάρη του 1919!

Ήταν 29 Μαΐου του 1453 όταν ακούστηκε η κραυγή «Η Πόλις Εάλω» και η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων «έπεσε» στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Τότε έμελε να τελεστεί και η τελευταία θεία λειτουργία μέσα στον μεγαλοπρεπή ναό.

Κι όμως, ένας γενναίος παπάς, το 1919, 466 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης, κατάφερε να πραγματοποίηση Θεία Λειτουργία στο αιώνιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, της Ρωμιοσύνης και του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Ιανουάριος 1919. Δύο Ελληνικές μεραρχίες που είχαν σταλεί στην εκστρατεία της Κριμαίας στάθμευσαν στην Κωνσταντινούπολη. Ο ιερέας Λευτέρης Νουφράκης, από τις Αλώνες Ρεθύμνου, υπηρετούσε στην 2η Ελληνική Μεραρχία. Στο δρόμο προς την Ουκρανία η 2η Μεραρχία στάθµευσε για λίγο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία βρισκόταν τότε υπό το καθεστώς «συµµαχικής επικυριαρχίας». Φαίνεται πως ενώ έφταναν προς την Πόλη, τόσο ο παπα-Λευτέρης όσο και κάποιοι αξιωµατικοί καταλήφθηκαν από έντονη συναισθηματική φόρτιση αλλά και από μία µεγάλη νοσταλγία που γεννά σε κάθε Έλληνα η Πόλη.

Η ιδέα που τους «καρφώθηκε» στο μυαλό ήταν να λειτουργήσουν μέσα στην Αγία Σοφία, που τότε λειτουργούσε ως τζαμί, μετά από 466 χρόνια!

Ο παπα-Λευτέρης ήταν αποφασισμένος αλλά και οι Έλληνες αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων ο ταξίαρχος Φραντζής, ο ταγµατάρχης Λιαροµάτης, ο λοχαγός Σταµατίου και ο υπολοχαγός Νικολάου, αντικρίζοντας τον μεγαλοπρεπή ναό, δεν μπορούσαν παρά να στηρίξουν την απόφασή του. Ο ταγµατάρχης Κωνσταντίνος Λιαροµάτης θα εκτελούσε χρέη ψάλτη και ο υπολοχαγός Νικολάου νεωκόρου.

Ένας βαρκάρης τους βοήθησε να κατέβουν από το καράβι που μετέφερε τη μεραρχία τους και να φτάσουν στην Αγιά Σοφιά. Προτού εισέλθουν μέσα στο εσωτερικό του ναού και κάνοντας τον σταυρό τους, ο παπα-Λευτέρης αναφωνεί: «Εισελεύσοµαι εις τον οίκον σου, προσκυνήσω προς Ναόν Αγίον σου εν φόβω…».

Αμέσως μετά, βρήκε ένα μικρό τραπεζάκι, το τοποθέτησε στη θέση της Αγίας Τράπεζας , φόρεσε το πετραχήλι και ξεκίνησε τη λειτουργία.

Καθώς η ώρα περνά, ξεκινούν να φτάνουν Τούρκοι στην Εκκλησία, οι οποίοι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει. Η λειτουργία συνεχίζεται δίχως ουδεμιά διακοπή. Έλληνες της Πόλης που εισέρχονται μες στο ναό, ενώ δεν μπορούν να καταλάβουν το τι ακριβώς συμβαίνει, δυσκολεύονται να κρύψουν την συγκίνησή τους. Εν τέλει, η λειτουργία ολοκληρώνεται χωρίς να προκύψουν αντιδράσεις.

Ο παπα-Νουφράκης και οι τέσσερις αξιωματικοί είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν στο πλοίο. Ωστόσο, το κλίμα γίνεται βαρύ. Οι Τούρκοι μόλις συνειδητοποίησαν το τι συνέβη πριν από λίγο, άρχισαν να επιτίθονται στους Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι οδεύουν προς την έξοδο.

Την τελευταία στιγμή, λίγο πριν η κατάσταση ξεφύγει, εμφανίζεται ένας Τούρκος αξιωματούχος με συνοδεία και συνιστά στο πλήθος να απομακρυνθεί και να αφήσει τους Έλληνες να περάσουν. Φαίνεται πως εκτελούσε εντολές που κρίθηκε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και το οποίο σίγουρα δεν ήταν τη δεδομένη στιγμή να λιντσαριστούν οι Έλληνες αξιωματικοί μέσα στην Αγιά Σοφιά.

Ο παπα-Λευτέρης και οι άλλοι αξιωματικοί κατευθύνονται προς την προκυμαία, όπου τους περιμένει η βάρκα.

Δεν έχουν αντιληφθεί, όμως, ότι ένας Τούρκος τους ακολουθεί. Σηκώνει ένα ξύλο και ορμά να χτυπήσει τον ιερέα. Ο παπάς σκύβει για να προφυλαχθεί αλλά ο Τούρκος τον χτυπά στον ώμο.

Το σώμα του λυγίζει από τον πόνο, όμως μαζεύει τις δυνάμεις του, σηκώνεται και συνεχίζει να περπατάει. Στο μεταξύ ο ταγματάρχης Λιαρομάτης και ο λοχαγός Σταματίου αφοπλίζουν τον Τούρκο, που είναι έτοιμος να δώσει ίσως το τελειωτικό χτύπημα στον παπά. Μπαίνουν όλοι μέσα στη βάρκα και σε λίγο βρίσκονται πάνω στο Ελληνικό πολεμικό πλοίο. Ακολούθησε διπλωματικό επεισόδιο και έντονες διαμαρτυρίες στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος αναγκάστηκε να επιπλήξει τον παπα-Λευτέρη Νουφράκη.

Λέγεται ότι υπήρξε κρυφή επικοινωνία, κατά την οποία ο Βενιζέλος επαίνεσε τον τολμηρό ιερέα.

Ο Παπά Λευτέρης Νουφράκης πέθανε στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους, ύστερα από κρυοπαγήματα που υπέστη στην Αλβανία, όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος και πήγε εθελοντής ενώ είχε βγει στην σύνταξη.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ