Καστελόριζο – Θερμό επεισόδιο: «Είναι πόλεμος νεύρων και δεν πρόκειται να χάσουμε»

Με ατσάλινη υπομονή και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο Καστελόριζο η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που στην Κωνσταντινούπολη διοργανώνεται η βέβηλη φιέστα της ντροπής με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην ακουμπήσει ο Ερντογάν την ελληνική υφαλοκρηπίδα» διεμήνυαν με νόημα, ανώτατες κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr. Παράλληλα τόνιζαν πως «έχουμε τις συμμαχίες μας, αλλά όποιος νομίζει πως θα μείνουμε να παρακολουθούμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι γελασμένος. Αρκεί να μας δοκιμάσει».

Λίγες ώρες αργότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, το μήνυμα που στέλνουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι «ψυχραιμία». Οι καλά γνωρίζοντες τα των διεθνών σχέσεων ξέρουν πως η διπλωματία έχει πάντοτε τον πρώτο λόγο και οι θερμόαιμοι είναι αυτοί που δεν συγκαταλέγονται στους κερδισμένους.

«Η Ελλάδα έχει στο πλευρό της το διεθνές δίκαιο, αλλά και την αυτοπεποίθηση ενός λαού ενωμένου και Ενόπλων Δυνάμεων ισχυρών», σημειώνουν στο Newsbomb.gr ανώτατα κυβερνητικά στελέχη σημειώνοντας πως οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν θα ξεφουσκώσουν εν μία νυκτί, αλλά αντιθέτως θα διαρκέσουν για καιρό ακόμη.

«Ζούμε έναν πόλεμο νεύρων και σε αυτόν δεν θα βγούμε χαμένοι γιατί δεν θα κάνουμε εμείς το λάθος», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στελέχους της κυβέρνησης που παρακολουθεί τις εξελίξεις σημειώνοντας παράλληλα πως «η Ελλάδα δεν θα αφήσει ουδέποτε και ουδένα να παραβιάσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Διακόπουλος: Δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο

Λίγο νωρίτερα, ο Σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε: «Όσο ισχύει η NAVTEX και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις ακτες ειμαστε σε επιφυλακή. Δεν προβλέπω ούτε κλιμάκωση ούτε κάτι χειρότερο. Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες».

Ο Ερντογάν μετά το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συγκάλεσε και στο οποίο αναφέρθηκε εμμέσως στη παράνομη Navteχ, τηρεί στάση αναμονής. Άλλωστε, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, παραμένει αγκυροβολημένο ανοικτά της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου τις τελευταίες μέρες.

Ωστόσο, ανώτερες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στο Newsbomb.gr, ότι το επόμενο τριήμερο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο, ενώ εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να κάνει κίνηση μέχρι την Κυριακή.

Ο Στόλος μας στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται εν πλω, όπως έχουν αποκαλύψει στρατιωτικές πηγές. Η κινητοποίηση ήταν άμεση, οι άδειες ανακλήθηκαν και με ηθικό ακμαιότατο οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων στέλνουν μήνυμα αποφασιστικότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα τόσο του «Oruc Reis», όσο και του τουρκικού στόλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων ανέρχεται σε περίπου 25, τα οποία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με την μία να προπορεύεται της άλλης.

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης και χαράσσοντας πορεία προς νότο, ακολουθούν τον πρώτο στολίσκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχε κανένας αιφνιδιασμός, καθώς η Αθήνα γνώριζε ότι επίκειται κίνηση της Άγκυρας.

Πληροφορίες από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που είχαν φτάσει στα επιτελεία έβλεπαν εδώ κι ένα μήνα περίπου πως υπάρχει συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στο Ακσάζ, αεροπλάνα στη βάση του Νταλαμά, και γενικότερα κινητικότητα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι, λοιπόν, οι Έλληνες επιτελείς είχαν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους κινήσεις, και μάλιστα όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία βγήκαν από το Ακσάζ, ήδη υπήρχαν σε συγκεκριμένες θέσεις ελληνικά πλοία και τους περίμεναν. Υπήρχαν ήδη δηλαδή στην περιοχή ανεπτυγμένες σε καίρια σημεία μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here