Οι μεσογειακοί χαμαιλέοντες (ναι, έχουμε και τέτοιους) εκπέμπουν SOS από τη Σάμο!


Στη Σάμο επιβιώνει μέχρι σήμερα ο τελευταίος πληθυσμός μεσογειακού… χαμαιλέοντα(!) στην Ελλάδα, ωστόσο, το εξαιρετικά σπάνιο ερπετό απειλείται από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Θοδωρή Τσιμπίδη, διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σήμερα πολλοί αγρότες θεωρούν τύχη να υπάρχουν χαμαιλέοντες στις καλλιέργειές τους, καθώς είναι οι καλοί τους φυσικοί σύμμαχοι για την προστασία από καταστροφικά έντομα όπως είναι ο δάκος.

«Για να σκοτώσουν οι αγρότες τον δάκο που καταστρέφει τις ελιές -ένα από τα έντομα που τρώνε οι χαμαιλέοντες- χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες χημικών φυτοφαρμάκων, που τελικά σκοτώνουν και τους χαμαιλέοντες, άμεσα ή έμμεσα, ενώ παράλληλα προκαλείται μεγάλη καταστροφή στο οικοσύστημα και φυσικά στη δημόσια υγεία, σε μια εποχή που υπάρχουν τόσο πολλές εναλλακτικές», προσθέτει.

Με τη σειρά της, η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», επισημαίνει ότι η άγνοια που υπάρχει γύρω από την άγρια ζωή αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ