Αναδρομικά: Τα ποσά που θα δοθούν έως το Νοέμβριο – Ποιοι θα πάρουν έως 7.800 ευρώ

Οριστικά σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους (περίπου 2,5 εκατομμύρια) θα δοθούν τα αναδρομικά 11μήνου, έως 7.800 ευρώ, ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής τους.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι τα ποσά θα καταβληθούν από το 2021 σε δόσεις και σε βάθος χρόνου (5-6 χρόνια). Την ίδια ώρα από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο ξεδιπλώνεται μια σειρά πληρωμών για τους συνταξιούχους. Θα υπάρξει αύξηση προκαταβολών της προσωρινής σύνταξης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, προκαταβολή των εφάπαξ, αύξηση των συντάξεων χηρείας, αύξηση της νέας κύριας σύνταξης, ενώ τον Νοέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων 12 μηνών.

Την τελική κυβερνητική απόφαση να δοθούν τα παλιά αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων», σημείωσε.

Ο υπουργός εξήγησε ότι οι αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα ληφθούν σε δύο επίπεδα:

  • Στο δημοσιονομικό
  • Στο ταμειακό

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, συμβουλεύει τους συνταξιούχους να μην τρέχουν σε δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία. Ο ίδιος ανέφερε πως «Το ποσό υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και θα γίνει ανακοίνωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη λύση που θα δοθεί και θα είναι με διάταξη νόμου, που θα περιλαμβάνει το τρόπο για το πώς θα αποδοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους».

Πληρωμές Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου

Παράλληλα, εκτός από τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων, έρχονται και τα αναδρομικά που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Ειδικότερα:

  • Αναδρομικά ενός έτους έως 3.024 ευρώ θα λάβουν με τις συντάξεις Νοεμβρίου οι νέοι συνταξιούχοι κατ’ εφαρμογή του νόμου Βρούτση
  • Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαϊου του 2016, θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη, ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά, θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.
  • Αναδρομικά έως 6.000 ευρώ έρχονται από τον Οκτώβριο για δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση από 13.05.2016 και δεν έχει βγει η οριστική τους σύνταξη.

Με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση «Τα Νέα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here