Κοροναϊός στην Ελλάδα: Ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα – «Χτυπάει» μικρότερες ηλικίες


Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η πορεία διασποράς του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς ο δείκτης μετάδοσης R έχει ανοδική τάση

Παράλληλα προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά δεν είναι πλέον εισαγόμενα, αλλά μέσα στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα, προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύψας: Κινδυνεύουμε με δεύτερο κύμα αν χαλαρώσουμε

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό προειδοποιεί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σύψας εφιστά την προσοχή στα σποραδικά κρούσματα που εντοπίζονται σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, ο καθηγητής εκφράζει την ικανοποίησή του για την τήρηση των συνοριακών ελέγχων κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Παρόλα αυτά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας δεν κρύβει την ανησυχία του για τα διάσπαρτα κρούσματα μεταξύ των Ελλήνων, κάτι που ο ίδιος αποδίδει στη χαλάρωση εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων, που δεν είναι άλλα από την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού.

Όλο και πιο νέους προσβάλλει ο ιός

Όλο και πιο νέους σε ηλικία ανθρώπους προσβάλλει ο κοροναϊός στη χώρα μας, όπως καταδεικνύεται από τις επίσημες εκθέσεις του ΕΟΔΥ για την Covid-19.

Μόνο μέσα στον Ιούλιο, το ποσοστό των κρουσμάτων ηλικίας 18-39 ετών σημείωσε αύξηση 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ 0,2 της μονάδας ήταν η αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 40-64 ετών. Την ίδια ώρα, μείωση παρατηρείται στο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18-39 ετών που είχαν νοσήσει μέχρι την 1η Ιουλίου ήταν 31,1% (995 άτομα), ενώ σήμερα, 26 Ιουλίου, το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό είναι 31,7% (1.243 άτομα), δηλαδή παρατηρείται αύξηση 0,6 της μονάδας.

Για την ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών, η αύξηση το ίδιο διάστημα είναι μικρότερη. Έτσι έως την 1η Ιουλίου τα κρούσματα αυτής της ηλικιακής ομάδας ήταν 1.339 (ποσοστό 41,8%), ενώ σήμερα οι ασθενείς από κοροναϊό είναι 1.648 (ποσοστό 42,0%).

Αντιθέτως, σημαντική μείωση μέσα στον Ιούλιο παρουσιάζουν τα κρούσματα που παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω. Ενώ μέχρι την 1η Ιουλίου οι ασθενείς ήταν 665 (ποσοστό 20,8%), σήμερα, 26 Ιουλίου, ανέρχονται σε 779 (ποσοστό 19,8%). Δηλαδή, το ποσοστό όσων νόσησαν από κοροναϊό μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέσα σε 26 ημέρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία και όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας, μιλώντας πάντα για ηλικιακές ομάδες. Έτσι, ενώ στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας, και μέχρι τις αρχές Μαΐου, η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 49 έτη, πλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα του ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία όσων έχουν νοσήσει από κοροναϊό είναι τα 47 έτη. Δηλαδή, έχει μειωθεί κατά δύο χρόνια η μέση ηλικία των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας.

27 νέα κρούσματα την Κυριακή

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 27, εκ των οποίων τα 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Συγκεκριμένα:

4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

  • 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4193 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 54.7% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 202 θάνατοι.

Πρόκειται για έναν άντρα 57 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος κατέληξε σήμερα στο Νοσοκομείο Σωτηρία όπου νοσηλευόταν από τις 14 Απριλίου, προερχόμενος από το Σισμανόγλειο.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (77.8% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 4193 κρουσμάτων, 1174 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2101 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ