Κτηματολόγιο: Νέα παράταση για την Αθήνα

Παράταση έως την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να δώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ελληνικού Κτηματολογίου» στη φάση της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα.

Η προθεσμία για τους κατοίκους εσωτερικού λήγει στις 3 Αυγούστου (και την 1η Οκτωβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού) ωστόσο, η συμμετοχή των πολιτών είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη. Έτσι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο «Βήμα» στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η απόφαση για δίμηνη παράταση αναμένεται να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (έως τις 15 Ιουλίου), έχουν γίνει 47.823 αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων και 10.572 αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Μάλιστα, από αυτές τις αιτήσεις ηλεκτρονικά είχαν υποβληθεί 2.408 για διόρθωση κτηματολογικών στοιχείων και 8.637 για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος. Για αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου (έχουν υποβληθεί 11.134 αιτήσεις) υπάρχει πια, από τις 22 Ιουνίου, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής, με χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet.

Πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, κατά το στάδιο της Ανάρτησης οι πολίτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Η διαδικασία της Ανάρτησης πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης.

Η συμμετοχή των ιδιοκτητών στην Ανάρτηση είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.

Έτσι με λίγα «κλικ» από τον υπολογιστή αποφεύγεται μια άσκοπη ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Για να συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία της Ανάρτησης είναι απαραίτητο πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here