Ανησυχία στην Κρήτη για το επικίνδυνο κουνούπι – «τίγρης»


Φωλιές των κουνουπιών έγιναν οι πισίνες των κλειστών ξενοδοχείων.

Σε τεράστιες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών μετατράπηκαν φέτος, εξαιτίας της καραντίνας, οι πισίνες των ξενοδοχείων, αφού δεν άνοιξαν και έτσι τα νερά έμειναν… στάσιμα.

Μάλιστα, από την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων Αρχών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, επί συνόλου 527 κουνουπιών που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα για να γίνουν οι αναγκαίες αναλύσεις, 34 ανήκουν στο είδος του κουνουπιού “τίγρης”, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο συντονιστής του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κρήτης, αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής, Αντώνης Παπαδάκης.

Οι πολίτες θα πρέπει, όπως λέει, να συνεργάζονται με την Περιφέρεια Κρήτης και να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες όπου εντοπίζουν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, και οι επεμβάσεις θα είναι άμεσες!

Από τον Φεβρουάριο ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών και βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι σήμερα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΙΤΕ με την Περιφέρεια Κρήτης, με αντικείμενο την παροχή επιστημονικής υποστήριξης για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Κρήτη, έχουν ελεγχθεί 247 δείγματα ορών από κοτόπουλα για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του Ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ).

Τα αποτελέσματα

Πιο αναλυτικά, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα δίνονται παρακάτω:
Από τον νομό Ηρακλείου, στον δήμο Ηρακλείου ελήφθησαν 65 δείγματα. Στον ν. Ρεθύμνου, από τους δήμους Αγίου Βασιλείου, Ρεθύμνου, Αμαρίου και Μυλοποτάμου ελήφθησαν 63 δείγματα. Στον ν. Χανίων, από τους δήμους Αποκορώνου, Χανίων, Κισσάμου και Πλατανιά ελήφθησαν 70 δείγματα. Και στον ν. Λασιθίου, από τους δήμους Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας ελήφθησαν 49 δείγματα.
Μεταξύ των δειγμάτων δεν ανιχνεύτηκε θετικό δείγμα με παρουσία αντισωμάτων έναντι του Ιού του Δυτικού Νείλου.
Επίσης, στα πλαίσια της συνεργασίας του ΙΤΕ με την Περιφέρεια Κρήτης, έχουν ελεγχθεί τα κουνούπια που συλλέχτηκαν από τις 25 παγίδες που έχουν τοποθετηθεί και στους 4 νομούς της Κρήτης. Συγκεκριμένα, έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα 527 κουνούπια. Από αυτά, τα 486 ταυτοποιήθηκαν ως Culex pipiens (κοινό κουνούπι), 34 ως Aedes albopictus (κουνούπι “τίγρης”), 6 ως Culiseta και 1 ως Anopheles (ανωφελές κουνούπι).
Σε κανένα από τα παραπάνω δείγματα δεν ανιχνεύτηκε παρουσία του Ιού του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ), Ιού Τσικουνγκούνια (Ι.Τ.), ούτε πλασμωδίου της ελονοσίας. Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο “πλασμώδιο” της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles).
Τέλος, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η Κρήτη δε συμπεριλαμβάνεται στις επηρεαζόμενες περιοχές από τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα την περίοδο μετάδοσης 2020 και μέχρι τη 17η Ιουλίου 2020.

«Προσοχή στα “κοινά” κουνούπια»

«Εμείς υλοποιούμε τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και τριετή εντομολογική επιτήρηση. Άρα το ΙΤΕ ελέγχει και δείγματα κουνουπιών που του στέλνει η ανάδοχος εταιρεία, αλλά και αίμα από κοτόπουλα σε όλη την Κρήτη, ώστε να ελέγχεται το ενδεχόμενο για εμφάνιση του Ιού του Δυτικού Νείλου», όπως είπε στη “Νέα Κρήτη” ο Αντώνης Παπαδάκης.
Και εξήγησε ότι η λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και προσβάλλει ζώα (π.χ. πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του Ιού του Δυτικού Νείλου είναι με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως του κοινού κουνουπιού).
Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τρέφονται από μολυσμένα πτηνά. Αν και μπορεί να μολυνθούν από τον ιό πολλά γένη και είδη κουνουπιών, τα κουνούπια του γένους Culex (“κοινά” κουνούπια) φαίνεται να είναι οι πιο σημαντικοί διαβιβαστές για τη διατήρηση και μετάδοση του ιού στη φύση και τη μετάδοσή του σε ανθρώπους.
Οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά (π.χ. άλογα) θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές, καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για την περαιτέρω μόλυνση των κουνουπιών.
• Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις: Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).
• Ο ιός δε μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.
Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο.
• Ασυμπτωματική λοίμωξη: Το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.
• Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν την ήπια μορφή της νόσου, που μπορεί να εκδηλωθεί συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής), ενώ επίσης μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Τι συμβαίνει αν έχουμε σοβαρή μορφή της νόσου

Σοβαρή μορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα που μολύνονται (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση). Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, σύγχυση, κώμα), νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις), σοβαρή μυϊκή αδυναμία, διαταραχές όρασης. Σοβαρή νόσος μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο η μεγάλη ηλικία (>50 ετών) είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και θανατηφόρο κατάληξη. Επίσης, οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: neakriti.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ