Πάτρα: Συνελήφθη με μια βαλίτσα γεμάτη αρχαία νομίσματα


«Φρένο» στο ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς έβαλαν οι άνδρες του Λιμενικού, που τσάκωσαν το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι Πατρών έναν 57χρονο ο οποίος ετοιμαζόταν να φύγει με το πλοίο της γραμμής για χώρα του εξωτερικού, έχοντας στη βαλίτσα του 299 νομίσματα που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. ως και την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργούσαν στελέχη του Τμήματος Αλλοδαπών της Ασφάλειας και του Λιμεναρχείου Πάτρας στον χώρο των αποσκευών , διαπιστώθηκε ότι ο άνδρας που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο καράβι έκρυβε προσεκτικά μέσα στην ταξιδιωτική αποσκευή του 16 χρυσά, 92 αργυρά και 191 χάλκινα νομίσματα τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. ως και την περίοδο της τουρκοκρατίας, χωρίς ωστόσο να διαθέτει τα προβλεπόμενα συνοδευτικά έγγραφα που θα νομιμοποιούσαν την κατοχή και την μεταφορά τους.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, που έχει αναλάβει την διαδικασία της προανάκρισης στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, κατέσχεσε τα αρχαία νομίσματα τα οποία θα παραδοθούν προς φύλαξη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί η εκτίμηση των νομισμάτων από ειδικούς πραγματογνώμονες. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο 57χρονος σχεδίαζε να πουλήσει τα πολύτιμα αρχαία νομίσματα, πιθανότατα σε συλλέκτη σε ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο δεν απέφυγε τις χειροπέδες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ