Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι και πόσα θα εισπράξουν έως το τέλος του 2020 – Ποιοι μένουν εκτός


Αναδρομικά: Εφάπαξ εντός του 2020 θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η αγωνία για περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών τελειώνει μετά την απόφαση να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή τροπολογία που καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές.

Η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια, περιλαμβάνει δηλαδή όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του 2020 τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

«Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Ωφελημένοι θα είναι τελικά περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η δαπάνη των περίπου 1,4 δισ. ευρώ αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων τέτοιου είδους. Η πολιτεία οφείλει να κρατά τις δημοσιονομικές ισορροπίες, αλλά και εφεδρείες σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, πλειοδοσίες, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα και επικουρικές συντάξεις», ανέφερε και απευθύνθηκε στους συνταξιούχους λέγοντας πως η ενίσχυση με 1,4 δισ. ευρώ, εφάπαξ αποτελεί μια πολιτική επιλογή.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την τροπολογία για τα αναδρομικά (anadromika-tropologia.pdf | 3.18 MB | application/pdf)

«Θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί, λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για ανέργους, εργαζόμενους, επόμενες γενιές και σύνολο κοινωνίας που αντιμετωπίζει τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις», είπε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου δύο εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους.

Με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Κατά τις ίδια στελέχη, σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση καταβάλλει τα αναδρομικά που αφορούν μόνο στην κύρια σύνταξη και δεν καλύπτει τα δώρα και τις επικουρικές, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

«Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού:

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ