Η τραγωδία που θάφτηκε σε λάκκο του νεκροταφείου της Νέας Μάκρης 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσε το πανελλήνιο τις έρευνες για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων και απανθρακωμένων ανθρώπων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου, το 2018.

Η μακάβρια λίστα των νεκρών μεγάλωνε σταδιακά, με ανθρώπους που εντοπίζονταν νεκροί από την Πυροσβεστική μετά από αρκετές ώρες, είτε από εκείνους που υπέκυπταν στα βαριά εγκαύματά τους στο νοσοκομείο. 

Η λίστα «έκλεισε» στα 102 θύματα όμως πολλές απόψεις ακούστηκαν και διάφορα σενάρια έκαναν λόγο για απόκρυψη του πραγματικού αριθμού των νεκρών. Κάτοικοι της περιοχής μιλούσαν για ανθρώπους που δεν τους αναζήτησε ποτέ κανείς καθώς αρκετοί σοροί θάφτηκαν χωρίς ταυτοποίηση.

Με μια ανάρτησή της στα social media, δύο χρόνια μετά, η  Εύα Γαλανοπούλου που έχασε την αγαπημένη της μητέρα στην πύρινη λαίλαπα που σάρωσε τα πάντα, καταγγέλλει ότι στο Νεκροταφείο της Νέας Μάκρης υπάρχει ένα μνήμα το οποίο δεν έχει χτιστεί και σύμφωνα με τον ιερέα του κοιμητηρίου, εκεί έχει θαφτεί άγνωστος αριθμός απανθρακωμένων πτωμάτων που δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ. 

Γράφει στην ανάρτησή της η Εύα Γαλανοπούλου:

«Επειδή τα γεγονότα και ο πόνος στο Μάτι δεν έχει τέλος και ξεπερνά κάθε φαντασία. Πηγαίνοντας την Πέμπτη να τελέσω τρισάγιο στον τάφο της μαμάς μου στο Κοιμητήριο Νέας Μάκρης έκανα μια…ανακάλυψη! Στο σημείο που βλέπετε, σύμφωνα με τον ιερέα του κοιμητηρίου, είναι θαμμένα μέλη (!) απανθρακωμένων ανθρώπων εκείνης της αποφράδας ημέρας. Δεν μπορώ να περιγράψω την φρίκη που αισθάνθηκα όταν συνειδητοποίησα την αδιαφορία και την ασέβεια. Τα οστά σε λίγο θα ξεθαφτούν από την βροχή καθώς το χώμα υποχωρεί, οι καρεκλίτσες στη σκιά αποτελούν ιδανικό σημείο για ξεκούραση και κανείς δεν έβαλε έστω ένα σταυρό στα αζήτητα που δεν κατάφεραν ποτέ να συμπληρώσουν κάποιο μακάβριο παζλ. Αυτή την εικόνα προσβάλλει με έναν ακόμη τρόπο τη μνήμη των νεκρών μας».

Η κα. Γαλανοπούλου απέστειλε προσωπική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα, αναδεικνύοντας το θέμα και ζητώντας απαντήσεις, με τον ίδιο να δεσμεύεται ότι θα πράξει πραγματικά τα δέοντα. Μετά την απάντηση του δημάρχου στην επιστολή της, η ίδια έγραψε:

«Επειδή δεν μου αρέσει απλώς να δημιουργώ εντυπώσεις, επειδή η διάδοσή ψευδών αλλά εντυπωσιακών ειδήσεων μπορεί να μας κάνει πολύ μεγάλο κακό, και επειδή για κάθε θέμα πρέπει να απευθύνεσαι στον καθ’ ύλην αρμόδιο αλλά και γιατί η γνώση πρέπει να μοιράζεται σημειώνω ότι:

Σήμερα έλαβα mail από τον δήμαρχο Μαραθώνα κ.Τσίρκα ως απάντηση στην επιστολή μου σε σχέση με το Κοιμητήριο Νέας Μάκρης (προηγούμενη ανάρτηση). Ο κ. Τσίρκας σε αυτό δηλώνει ότι με θλίψη διάβασε το περιεχόμενο της επιστολής μου και με διαβεβαιώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία αποκατάστασης του εν λόγω σημείου προκειμένου να αποδοθούν στους νεκρούς οι δέουσες τιμές. Με αυτό τον αόριστο και ταυτόχρονα οριστικό τρόπο αποδέχεται ότι στο συγκεκριμένο σημείο έχουν ταφεί ταυτοποιημενα ή μη απανθρακωμένα ανθρώπινα μέλη επιβεβαιώνοντας τις φήμες και τις πληροφορίες… Ας ελπίσουμε ότι θα πράξει πραγματικά τα δέοντα αν και με εκπλήσσει το γεγονός πως από εμένα έμαθε την αλήθεια…».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ