Κορονοϊός: Τα πιθανά μέτρα μετά την νέα έξαρση – Η μάσκα, οι εκκλησίες και τα ΜΜΜ


Ένα μίνι κύμα του νέου κορονοϊού καταγράφουν οι αριθμοί για τον μήνα Ιούλιο στη χώρα μας, καθώς ένα στα τέσσερα κρούσματα συνολικά εντοπίστηκε τις τελευταίες 30 ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, αοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για τον κορονοϊό μετά την αύξηση των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Το ζήτημα του κορωνοϊού, μάλιστα, απασχόλησε την Πέμπτη, τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχε τόσο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε προς τους επιστήμονες ότι «αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα».

Έτσι, ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως κάποια από τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους, πχ να μην υπάρχει ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σουπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες, κέντρα διασκέδασης κλπ.

«Επομένως, αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις, θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης, πχ πάνω από 50 ή 100 άτομα… Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown, δηλαδή σταματάνε την μετάδοση», είπε.

Η πληρότητα στα πλοία

Σχετικά με τον λόγο που η πληρότητα για τα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε, ο ίδιος εξήγησε πως «πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία, ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά, επομένως είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα. Φυσικά, όποτε το ένα κάθισμα είναι κενό, το 50% πρακτικά, για να τηρηθεί το 65% λαμβάνεις υπόψη και τους άλλους χώρους που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70%-80%. Και εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι στις κοινόχρηστες αίθουσες, υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου που έρχεται σε επαφή με τον άλλον, επομένως το 100% δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Γι’ αυτό κρατήσαμε ένα 80%, ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60%».

Γιατί δεν επεβλήθη η μάσκα στις εκκλησίες

Σχετικά με τις εκκλησίες ο καθηγητής υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες». Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα αν και η σύσταση παραμένει, εξήγησε, είναι γιατί υπάρχει μια πάρα πολύ καλη συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες, πχ πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του, και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. «Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».

«Κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο»

Αναφορικά με τα πανηγύρια ο κ. Γώγος σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Συνήθως εκατοντάδες και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα και παραβιάζονται», ενώ εξήγησε πως από τον καιρό που έχει συσταθεί η επιτροπή τα μέτρα συστήνονται με βάση τους κοινωνικοικονομικούς παράγοντες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρακολουθούνται συνεχώς.

Έλεγχοι για μάσκες

Έτσι σε μια προσπάθεια να «πείσουν» τους πολίτες να κάνουν χρήση της μάσκας, την Τετάρτη (29/07) η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Ελληνική Αστυνομία και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή διεξήγαγαν 1.178 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, όπου και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ.

Άλμα με 65 νέα κρούσματα

Την Πέμπτη (30/07) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 65 νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα

– δεκαεπτά (17) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– δεκαεπτά (17) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά,

– έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ