Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης ανακατεύει την τράπουλα – Το βλέμμα σε κορονοϊό και Ταμείο Ανάκαμψης


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Αύγουστος δεν είναι μήνας ανάπαυλας για την κυβέρνηση, αλλά προετοιμασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τις αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν την νέα εποχή της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

«Ανασχηματισμό ακούμε, αλλά ανασχηματισμό δεν βλέπουμε», λέει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τα απανωτά δημοσιεύματα που έχουν προαναγγείλει πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. «Κανείς δεν μπορεί να μπει στο μυαλό του πρωθυπουργού, όσο καλό ρεπορτάζ κι αν έχει» συμπλήρωνε η ίδια πηγή.

Η απόφαση είναι ειλημμένη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τις 6-8 συνολικά με την αναλυτικότερη ματιά να λέει πως θα πρέπει να περιμένουμε μετακινήσεις/αντικαταστάσεις περίπου τριών υπουργών και 5-6 υφυπουργών. Τώρα, όσον αφορά τον χρόνο που θα γίνει, τα πράγματα έχουν ξεκινήσει να γίνονται ξεκάθαρα.

Ο χρόνος μέτρησε αντίστροφα μέχρι και την Κυριακή, αφού οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούσαν πως τα σενάρια για άμεσο ανασχηματισμό τελειώνουν άμα τη αναχωρήσει του Κυριάκου Μητσοτάκη για διακοπές. Φυσικά, σε ένα κείμενο για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να μην τονίζεται πως αυτές θα γίνουν όποτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιλέξει, έτσι, δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν δούμε να ανακοινώνεται το «ρετουσαρισμένο» κυβερνητικό σχήμα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Mε το βλέμα στην Οικονομία

Στο στίγμα των διορθωτικών κινήσεων δόθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Πέμπτη. Εκεί, τόσο από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, όσο και από τα όσα αποφασίστηκαν, έγινε κατανοητό πως η Οικονομία θα είναι ο βασικός άξονας πολιτικής που θα δώσει βάρος η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η αναδιάταξη της Οικονομίας μέσω των κεφαλαίων που δικαιούνται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης (περίπου 32 δισ. ευρώ).

Το ποσό αυτό ξεπερνά το 17% του ελληνικού ΑΕΠ και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα θα ανεβάσουν έως 2% – κατά μέσο όρο – την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2021-2026.

Την διαχείριση των χρημάτων αυτών θα αναλάβει μία «task force» τεχνοκρατών οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό. Αυτοί θα αποτελούν τη γέφυρα με τους επικεφαλής των υπουργείων, έχοντας το κρίσιμο έργο του συντονισμού. Η ομάδα αυτή, θα εναρμονίζει τις προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη» με τις πολιτικές προτεραιότητες και τον προγραμματισμό, απλώνοντάς τες σε οριζόντιο επίπεδο και σε επίπεδο όλων των υπουργείων. Ταυτόχρονα, θα συντονίζει όλες αυτές τις δράσεις και θα εποπτεύει την πρόοδο βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Την πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή θα τη στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού μου Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού.

Ο λόγος για την πιο πάνω αναφορά, γίνεται καθώς είναι κατανοητό πλέον πως αυτές οι κινήσεις είναι προάγγελοι και των διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Τη Δευτέρα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας, ταυτόχρονα με την πρεμιέρα και των εργασιών της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Αντίστοιχα, αμέσως μετά την μίνι ανάπαυλα, στις 24 Αυγούστου θα παραδοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρώτο σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», ενώ περίπου την ίδια περίοδο το οικονομικό επιτελείο θα κάνει «ταμείο» για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην Οικονομία.

Αντίστοιχα, στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση ξεκινά και ευρύ διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους έτσι ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση στο «εθνικό σχέδιο αναδιάταξης της Οικονομίας».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ