Έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο η τεχνητή νοημοσύνη;


Και εάν ναι, είναι οι άνθρωποι έτοιμοι;

Η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να προσθέσει 16 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παγκοσμίως, αλλά έχει ρυθμό υιοθέτησης μόλις 4% μέχρι σήμερα.

Εκτός από την καμπύλη μάθησης, υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προτού η τεχνητή νοημοσύνη ενταχθεί σε μια εταιρεία. Μια εταιρεία πρέπει να έχει τα δικαιώματα σε προσβάσιμα δεδομένα, καθώς και τις υποδομές για να μπορεί να έχει συνεχή και αξιόπιστη πρόσβαση.

Αυτό τόνισε η Solmaz Shahalizadeh, αντιπρόεδρος επιστήμης των δεδομένων και μηχανικής στη Shopify, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε πάνελ της συνόδου Most Powerful Women International του Fortune στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Η Ellyn Shook, επικεφαλής ηγεσίας και ανθρωπίνων πόρων στην Accenture, σημείωσε ότι το να εκπαιδεύσεις το εργατικό δυναμικό μιας εταιρείας για να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη είναι ευκολότερο απ’ ό,τι νομίζουν μερικοί. Στην πραγματικότητα, η Accenture προσέφερε στους εργαζομένους της την εξής συμφωνία: αν η δουλειά σας αυτοματοποιηθεί, θα σας εκπαιδεύσουμε σε κάτι άλλο.

Όμως, σε κάποιους τομείς οι εργοδότες έρχονται αντιμέτωποι με ένα διπλό πρόβλημα: Οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται να αλλάξουν τις δεξιότητές τους και τα δυνατά τους σημεία δεν είναι τόσο χρήσιμα όσο ήταν στο παρελθόν.

«Θεωρούμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο δύο απαραίτητα συστατικά για να εκπαιδεύσεις τους εργαζομένους να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες. Το πρώτο είναι η φιλοδοξία, και από τις έρευνές μας γνωρίζουμε ότι περίπου τα δύο τρίτα επιθυμούν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Το δεύτερο συστατικό είναι η ευχέρεια στη μάθηση. Αν έχεις αυτά τα δύο πράγματα μπορείς πράγματι να επενδύσεις στην εκπαίδευση των ανθρώπων πάνω στη χρήση των πληροφοριών και των δεδομένων» είπε η Shook.

Πάντως, γενικά είναι διάχυτη η ανησυχία ότι το πρόβλημα της ελλιπούς υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης από τις εταιρείες δεν θα επιλυθεί σύντομα, ιδιαίτερα καθώς παρατηρείται σοβαρή έλλειψη εκπαιδευτών στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο Καναδάς επενδύει στη σχετική προσπάθεια αλλά εκτιμάται ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες σε τεχνητή νοημοσύνη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ