Κορονοϊός – Γώγος: Βρισκόμαστε σε μια ισχυρή έκρηξη της πανδημίας


Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η αυξημένη πορεία που διαγράφει ο κορωνοϊός στη χώρα μας, καθώς και η μείωση του μέσου όρου ηλικίας που προσβάλετε από τον ιό, έχουν ανησυχήσει τους λοιμωξιολόγους.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι η χώρα «βρίσκεται σε μια ισχυρή έξαρση της πανδημίας».

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι τα περισσότερα κρούσματα του ιού, στη φάση που διανύουμε, είναι ασυμπτωματικά και έχουν προκύψει από την αυξημένη διερεύνηση που γίνεται, καθώς πραγματοποιούνται περισσότερα τεστ.

«Η δυναμική του αριθμού δημιουργεί σοβαρότατο θέμα κινδύνου και ‘κόκκινης γραμμής’ για τη λήψη μέτρων».

Κώδωνας κινδύνου για τους νέους

Αναφερόμενος στους μικρότερης ηλικίας ανθρώπους που νοσούν, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, δήλωσε ότι οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και μεταδίδουν ευκολότερα τον ιό.

Τόνισε πως οι ίδιοι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους, καθώς δεν είναι «άτρωτοι στον ιό», ενώ χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» τα όσα λέγονται περί σεναρίων και συνομωσιών για τον κορωνοϊό.

«Δεν ξέρουμε ακόμη πώς είναι η νόσος αυτή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους νέους, είναι η αιχμή του δόρατος για το μέλλον της επιδημίας».

«Κύκλωσε» τη χώρα ο ιός

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την Πέμπτη (06/08) είναι 153, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 5.123 (ημερήσια μεταβολή +3.1%), εκ των οποίων 54.6% άνδρες.

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα

– έντεκα (11) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

– σαράντα (40) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,
– τριάντα οκτώ (38) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
– δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,
– δύο (2) στην Π.Ε. Αχαΐας,
– τέσσερα (4) στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη,
– τρία (3) στην Π.Ε. Ηλείας,
– ένα (1) στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,
– δύο (2) στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
– δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,
– τρία (3) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– ένα (1) στην Π.Ε. Κιλκίς,
– ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης,
-τρία (3) στην Π.Ε. Κορινθίας,
– εννέα (9) στην Π.Ε. Κυκλάδων, από τα οποία τα οκτώ (8) αφορούν σε συρροή σε χώρο εστίασης,
– δεκατέσσερα (14) στην Π.Ε. Λάρισας,
– δύο (2) στην Π.Ε. Μαγνησίας, και τα δύο από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου,
– τρία (3) στην Π.Ε. Πέλλας,
– ένα (1) στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
– τρία (3) στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
– ένα (1) στην Π.Ε. Χανίων.

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 210 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14 (78.6% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

nea-krousmata.jpg
Σημ.: οι στήλες στο Διάγραμμα 1 εκφράζουν τον αριθμό νέων κρουσμάτων με βάση την ημερομηνία λήψης εργαστηριακού δείγματος, και όχι με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης των κρουσμάτων

Από το σύνολο των 5.123 κρουσμάτων, 1370 (26.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2.551 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 45 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Σημ.: ευθεία γραμμή υποδηλώνει εκθετικό ρυθμό αύξησης της ασθένειας (όσο πιο μεγάλη η κλίση της ευθείας, τόσο πιο μεγάλος και ο ρυθμός διάδοσης)

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο
των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 619.393 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6.973(1.13%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ