Το «πράσινο φως» πήρε το πρώτο εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα

Το «πράσινο φως» πήρε ο συνεταιρισμός «La Mia Stevia» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη, που μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θέτει τα θεμέλια για την μελέτη και λειτουργία του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας.

«Την τρέχουσα περίοδο έχει ξεκινήσει η κατάρτιση της μελέτης σκοπιμότητας, με τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουμε την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας σε Ελλάδα και Βαλκάνια και του δεύτερου στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού, Χρήστος Σταμάτης.

Η λειτουργία του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει έως το 2023, ενώ η πλήρης ολοκλήρωσή του έως και το 2025. Προβλέπεται ότι θα είναι πλήρως στελεχωμένο με τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης, Παραγωγής, Ποιοτικού Ελέγχου, Οικονομικό & Εμπορικό Τμήμα και τμήμα Διοίκησης.

Ως εκ τούτου, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, με τη δυναμική να ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας.

Αύξηση της παραγωγής ευρωπαϊκής στέβιας και μείωση των εισαγωγών από Κίνα

«Η ραγδαία αύξηση του νέου εργοστασίου στην ευρωπαϊκή αγορά, συνεπάγεται αύξηση της δυναμικής παραγωγής ευρωπαϊκής στέβιας και αντίστοιχα μείωση των εισαγωγών από την Κίνα», σημειώνει ο κ. Σταμάτης.

«Υπολογίζουμε ότι η μείωση κόστους παραγωγής θα φτάσει στο 50% έως το 2030» ανέφερε και πρόσθεσε πως «το άμεσο όφελος για τους παραγωγούς μας είναι η αύξηση των κερδών τους κατά 20%. Μάλιστα, αυτό αποτελεί και δέσμευση του Συνεταιρισμού μας και περιγράφεται στο πλάνο βιωσιμότητας μας».

Παράλληλα, σημειώνει πως πέρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή, που θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί και η καλλιέργεια στέβιας. Αυτό θα έχει περιβαλλοντικό όφελος καθώς η στέβια είναι ένα «φυτό το οποίο απαιτεί πολύ λιγότερους φυσικούς πόρους σε σχέση με άλλες γνωστές καλλιέργειες».

Μελλοντικά σχέδια

«Στα άμεσα πλάνα του Συνεταιρισμού είναι η ίδρυση “farm spots” ανά την Ελλάδα σε περιοχές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια» υπογραμμίζει ο κ. Σταμάτης. Ως εκ τούτου, η αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας του Συνεταιρισμού, η είσοδος καλλιεργητών στο Συνεταιρισμό και η μεγιστοποίηση της παραγωγής πρώτης ύλης αποτελούν το αρχικό σταθμό για την υλοποίηση του γενικότερου μας πλάνου.

«Πλάνο το οποίο πέρα από την κατασκευή του εργοστασίου εκχύλισης στέβια έχει ως στόχο την προσέλκυση και άλλων μετοχικών κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη, την αύξηση της δυναμικής στην Ευρωπαϊκή Αγορά, την εξωστρέφεια του συνεταιρισμού και τέλος, την προσήλωση στην υλοποίηση του πλάνου βιωσιμότητας μας «Sustainability For All» με χρονικό ορίζοντα το 2030».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ