Καύσωνες και κλιματική αλλαγή, κίνδυνος για την ανδρική γονιμότητα


Απειλή για το σπέρμα και την ανδρική γονιμότητα μπορεί να αποτελέσει η κλιματική αλλαγή, καθώς σύμφωνα με επιστημονική έρευνα σε έντομα τα κύματα καύσωνα επηρέασαν τον σπέρμα τους. Όπως διαπιστώθηκε, οι συνέπειες στη γονιμότητα των εντόμων έφτασε μέχρι του σημείου της στείρωσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, που εργάστηκαν υπό τον καθηγητή Ματ Κέιτζ, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να απαντά και στο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή έχει διαχρονικά οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού διαφόρων ειδών στη φύση.

«Γνωρίζουμε ότι η βιοποικιλότητα πλήττεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τις ακριβείς αιτίες γι’ αυτό. Η νέα μελέτη μάς δείχνει ότι το σπέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην άνοδο της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Ματ Κέιτζ.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», αναφέρεται ότι «τα ακραία συμβάντα, όπως οι καύσωνες γίνονται ολοένα πιο συχνά, έντονα και εκτεταμένα, προκαλώντας τοπικές εξαφανίσεις ειδών. Μία εξήγηση γι’ αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το σπέρμα».

Οι ερευνητές εξέτασαν σκαθάρια που εκτέθηκαν στο εργαστήριο σε συνθήκες ανάλογες ενός καύσωνα.

Όπως διαπιστώθηκε, υπήρξε ελάττωση της ποσότητας και ποιότητας του σπέρματος των αρσενικών εντόμων, καθώς και μείωση κατά 50% έως 75% του αριθμού των απογόνων.

Ταυτόχρονα μειώθηκε η σεξουαλική διάθεση των αρσενικών σκαθαριών, που ζευγάρωναν τις μισές φορές από ό,τι σε συνθήκες κανονικών θερμοκρασιών. Αντίθετα, τα θηλυκά σκαθάρια δεν επηρεάσθηκαν από την αυξημένη θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα, όταν εξέθεταν αρσενικά σκαθάρια σε δύο διαδοχικά κύματα καύσωνα με διαφορά δέκα ημερών, η παραγωγή απογόνων τους δεν ήταν ούτε το 1% σε σχέση με τα έντομα που ζούσαν σε κανονικές θερμοκρασίες.

Επίσης, οι απόγονοι που είχαν γεννηθεί από αρσενικά σκαθάρια, που προηγουμένως είχαν εκτεθεί σε καύσωνες, ζούσαν λιγότερο.

Εξίσου προβληματική ήταν και η αναπαραγωγική ικανότητα των «γιων» που προέρχονταν από «μπαμπάδες» που είχαν περάσει καύσωνες, καθώς οι απόγονοι δυσκολεύονταν με τη σειρά τους να γονιμοποιήσουν θηλυκά σκαθάρια.

Φυσικά, λόγω και της τεράστιας διαφοράς μεταξύ ανθρώπων και εντόμων, μένει να αποδειχθεί κατά πόσο οι άνδρες θα υποστούν παρόμοιες συνέπειες τα αρσενικά σκαθάρια, λόγω κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ