Πυρά στη νεολαία από τον καθηγητή Άλκη Βατόπουλο: «Δεν παίρνουν χαμπάρι!»

Πυρά προς τους νέους εξαπέλυσε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκης Βατόπουλος, υποστηρίζοντας πως η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στον συνωστισμό που παρατηρείται καθημερινά σε χώρους όπως είναι τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

«Η νεολαία δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Αισθάνομαι ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτε – είτε τους λες για το πολιτικό σύστημα στη Νέα Γουινέα είτε τους λες για τον κορωνοϊό, το ίδιο τους ενδιαφέρει. Κι αυτό είναι το πρόβλημα για μένα, ότι δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το lockdown σε όλη την εστίαση θα ήταν καταστροφικό για τον κλάδο.

«Κάθε μέτρο δημόσιας υγείας δεν επιβάλλεται, θέλει πειθώ. Τα πάντα θα πετύχουν αν ο κόσμος συνειδητοποιήσει το πρόβλημα» σημείωσε.

Ο καθηγητής εξήγησε πως ένας ασυμπτωματικός ασθενής μεταδίδει πολύ εύκολα τον ιό σε μεγάλο αριθμό ατόμων και τα περισσότερα περιστατικά που έχουμε τις τελευταίες ημέρες, όπως στον Πόρο ή στο εργοστάσιο κρέατος, προκλήθηκαν από αυτό.

Οι τουρίστες

«Είχα κάνει μια δήλωση παλαιότερα και είχα πει ότι δεν χρειαζόμαστε τους τουρίστες, μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας, και μάλλον έτσι είναι. Πρέπει να τονιστεί πώς μεταδίδεται ο ιός και ότι το 20% των ασθενών μεταδίδουν τον ιό στο 80%. Αν αυτοί οι άνθρωποι βρεθούν σε ένα πάρτι, σε μια ταβέρνα ή σε μια παραλία, δημιουργείται το φαινόμενο της υπερμετάδοσης» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι οι συνθήκες υγιεινής πρέπει να εφαρμόζονται παντού, είτε πρόκειται για μπαρ και εργαστήρια παρασκευής τροφίμων είτε για εκκλησίες. «Όταν υπάρχουν άνθρωποι ο ένας πολύ κοντά στον άλλο, ο ιός μεταδίδεται, όπου κι αν βρίσκονται, δεν κάνει διακρίσεις» τόνισε, καταλήγοντας πως ο Δεκαπενταύγουστος είναι το «Πάσχα του καλοκαιριού» και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, διότι οι οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις δημιουργούν κίνδυνο υπερμετάδοσης.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ