Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για να «ξεκλειδώσει» η απολιγνιτοποίηση


Ειδικά φορολογικά κίνητρα, επέκταση της ρήτρας δίκαιης μετάβασης και χωροταξικές – πολεοδομικές παρεμβάσεις για δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη περιλαμβάνει το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση.

Στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, συμφωνήθηκε να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση ειδικών φορολογικών κινήτρων, τα οποία θα ενισχύουν τις υφιστάμενες και θα προσελκύουν νέες επιχειρήσεις στις λιγνιτικές περιοχές.

Πέραν των ειδικών φορολογικών κινήτρων (φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, απαλλαγή από τέλη κ.ά.), το «πακέτο» θα επιδιωχθεί να περιέχει και επενδυτικά-χρηματοδοτικά κίνητρα (όπως επιδοτήσεις, εγγυήσεις, κεφάλαια συνεπένδυσης κ.ά.), λειτουργικά κίνητρα (π.χ., αυξημένοι συντελεστές απόσβεσης για δαπάνες ενεργειακής απόδοσης και δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, χρηματοδοτική κάλυψη μισθολογικού κόστους, διαφοροποίηση ύψους εργοδοτικών εισφορών) και αδειοδοτικά κίνητρα.

Αποφασίστηκε, επίσης, η ρήτρα δίκαιης μετάβασης να διατρέχει το σύνολο των αναπτυξιακών κυρίως παρεμβάσεων όλων των υπουργείων στις λιγνιτικές περιοχές, με στόχο την άμβλυνση του οικονομικού και κοινωνικού κόστους της μετάβασης.

Ήδη το ΥΠΕΝ έχει ενσωματώσει την εν λόγω ρήτρα στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που προβλέπει προσαύξηση 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης για δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Επίσης, στον νόμο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, ο οποίος προβλέπει μείωση φορολογικού συντελεστή κατά 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις για τις παραγωγικές μονάδες (κατασκευή μπαταριών, φορτιστών κ.ά.) που εγκαθίστανται στις λιγνιτικές περιοχές. Επίσης, με την κατάρτιση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τις λιγνιτικές περιοχές θα καθοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, οι γενικοί όροι και οι περιορισμοί δόμησης.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα ο συνολικός σχεδιασμός της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης αποφασίστηκε η προσαρμογή του χωροταξικού σχεδίου της δυτικής Μακεδονίας και οι αναγκαίες χωροταξικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις με ταχείς διαδικασίες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ