Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε λήγει η προθεσμία – Πώς θα πληρώσετε τους φόρους

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των φετινών φορολογικών δηλώσεων – Τι ισχύει με τις δόσεις.

Καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Αυγούστου, για τους περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους, που μέχρι αρχές του μήνα δεν είχαν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις. Υπενθυμίζεται πως η υποβολή των δηλώσεων έληγε στα τέλη Ιουλίου, ωστόσο, εκκρεμούσε η κατάθεση του 25% του συνόλου και γι αυτόκρίθηκε σκόπιμο να δοθεί παράταση για έναν ακόμη μήνα.

«Ανάσα» στους φορολογούμενους δίνει η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 12 ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αντί των 8 μηνιαίων που ήδη προβλέπονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις, αντί τις 8 μηνιαίες που έχει εκκαθαριστεί. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις γίνονται έντοκα με ετήσιο επιτόκιο 4,5% – 6%.

Ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν από τις 31 Αυγούστου οι φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα έρθει και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Μετά και την αλλαγή για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος από την ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους με τέσσερις τρόπυς:

  • Εφάπαξ, μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης έως τις 31 Αυγούστου.Έτσι, θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 2%.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη και την δεύτερη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.
  • Σε έως 12 ή 24 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη πάγια ρύθμιση. Όσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο κυμαίνεται στα επίπεδα του 4,5% ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι πιο αλμυρό καθώς είναι της τάξης του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να είναι οι δόσεις άτοκες θα πρέπει να υπάρχει το υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα και να μη χαθεί η προθεσμία καμίας δόσης.

Στο Mytaxis και στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ