Ελληνοτουρκικά: Οι κρίσιμες ημερομηνίες του Αυγούστου


Ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένονται να είναι οι επόμενες μέρες, καθώς μπροστά μας βρίσκονται σημαντικές επαφές και κινήσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

Πρώτη σημαντική συνάντηση, αυτή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και Τουρκίας. Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντηθούν την Κυριακή 16 Αυγούστου, στη Δομινικανή Δημοκρατία, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Νίκο Δένδια.

Την Κυριακή 23 Αυγούστου λήγει η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας.

Την Δευτέρα 24 Αυγούστου ανοίγει ξανά η Βουλή και ως εκ τούτου θα υπάρχει δυνατότητα κύρωσης της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ίδια περίοδο, από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έχει προτείνει την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι ημέρες εκείνες είναι κρίσιμες και λόγω του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα διεξαχθεί το διήμερο 27 – 28 Αυγούστου.

Αποσύρεται το Kemal Reis μετά την πρόσκρουση με τη «Λήμνος»

Αποχώρησε η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis από τον στολίσκο που συνοδεύει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στις κινήσεις του εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Άγκυρα.

Σοβαρές ζημιές φαίνεται να υπέστη η φρεγάτα του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού Kemal Reis μετά το περιστατικό με την ελληνική φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha, η τουρκική φρεγάτα φέρεται να αποχώρησε από το σημείο και να κατευθύνεται προς το ναύσταθμο του Ακσάζ πιθανότατα επειδή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ».

Σημειώνεται πως η φιλοκυβερνητική Yeni Safak έγραφε πως μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis συνοδεύουν πλέον οκτώ τουρκικά πολεμικά από πέντε πλοία που είχε μέχρι πρότινος.

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε στο μέγιστο τα δικαιώματα μας

Νέο μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη έστειλε το απόγευμα του Σαββάτου (15/08) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η προστασία των δικαιωμάτων της σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Αιγαίο.

«Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε στο μέγιστο τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του σε τελετή για την έναρξη έργων πρόνοιας στη Ριζούντα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως αναφέρει το hurriyet.com.tr, πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να συγχωρήσουν» όσους επιχειρούν να διαμορφώσουν τα πράγματα χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν «την ιερή πορεία της χώρας και του έθνους».

Μάλιστα, λίγο αργότερα – σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Sabah – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επόμενες κινήσεις του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis. Σύμφωνα με την Sabah, ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας σε δείπνο στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP, είπε χαρακτηριστικά: «Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις εργασίες του μέχρι τις 23 Αυγούστου και αν κάποιος παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία, θα κάνουμε ο,τι είναι απαραίτητο».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ