Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»:«Οριζόντια» ρήτρα μη απόλυσης για επιχειρήσεις που εντάσσονται στο μηχανισμό


Επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας για το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου σε εργαζόμενους του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ νομοθέτησε το υπουργείο Εργασίας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Με την ίδια ΠΝΠ εντάσσει στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» τους εποχικούς εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μετά τις 30 Μαίου και έως τις 10 Αυγούστου.

Κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί από επιχειρήσεις κλάδων των υπηρεσιών που ωφελούνται από το μέτρο της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα εντάσσονται στο μηχανισμό της “Συν-Εργασία”, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Με τις νέες ρυθμίσεις ο μηχανισμός «Συν – Εργασία» ανοίγει πλέον και για τους εποχικούς, που έχουν προσληφθεί μετά τις 30 Μαίου.

Η εν λόγω απόφαση αναφέρει πως οι επιχειρήσεις-εργοδότες του τριτογενούς τομέα εφόσον πάνω από το 50% των ακαθαρίστων ετήσιων εσόδων τους παρήχθη στο γ΄τρίμηνο του 2019 που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεούνται για την περίοδο από 1η Ιουλίου 2020 μέχρι 30η Σεπτεμβρίου 2020 και μέχρι 15 Οκτωβρίου 2020 ή 31 Δεκεμβρίου 2020 (σ.σ. η 2η προθεσμία αφορά τον κλάδο των αερομεταφορών) εφόσον εντάσσονται στο μηχανισμό “Συν-Εργασία”, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30ή Ιουνίου 2020. Σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας, αυτή είναι άκυρη, σύμφωνα με την ίδια απόφαση.

Πρόσφατα νομοθετήθηκε η επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται. Ο εργοδότης θα πληρώνει πλέον μόνο τις εισφορές που αναλογούν στο τμήμα του μισθού που καταβάλλει. Όλες οι υπόλοιπες εισφορές – εργατικές και εργοδοτικές – που αντιστοιχούν στον χρόνο εργασίας που χάνεται θα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ισχύει από 1η Ιουλίου έως και 15 Οκτωβρίου.

Για παράδειγμα, εφόσον ο εργοδότης μειώνει κατά 50% τον χρόνο εργασίας του μισθωτού, υποχρεούται να πληρώσει τον μισό καθαρό μισθό και τις εισφορές που αναλογούν σε αυτόν, δηλαδή το 50% των συνολικών εισφορών. Το κράτος, αντίστοιχα, υποχρεούται να καταβάλλει το 60% του μισού καθαρού μισθού που χάνεται και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη – εργαζόμενου στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού για τον χρόνο εργασίας που χάνεται.

Πώς δηλώνεται το ωράριο

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων τους για τον μήνα που εντάσσονται στον Μηχανισμό, εναλλακτικά, με τρεις τρόπους:

  • Με δηλώσεις ανεξάρτητες και αυτοτελείς του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, την εβδομάδα, (για μία ή περισσότερες εβδομάδες εντός του μήνα ένταξης).
  • Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης (μήνας) ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, τον μήνα.
  • Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός του μήνα αναφοράς) και για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, κατά το αντίστοιχο επιλεγέν χρονικό διάστημα.

Από την Τετάρτη 5 Αυγούστου έως και τις 24 Αυγούστου μπορούν να υποβάλλονται οι δηλώσεις και οι ορθές επαναλήψεις της Β Φάσης για τον μήνα Ιούλιο. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις είναι απαραίτητες για να λάβουν οι εργαζόμενοι την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας από το κράτος. Οι δηλώσεις ένταξης της Α φάσης για τον Αύγουστο, θα μπορούν να υποβάλλονται από 1η έως και 31 Αυγούστου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ