Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Ελλάδα – Καμπανάκι από ΠΟΥ για τους νέους 20 έως 40 ετών

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους από 20 – 40 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων αγνοούν ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό καθώς είναι ασυμπτωματικοί, με συνέπεια να αποτελούν κίνδυνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το ποσοστό των νέων ανθρώπων που προσβλήθηκε το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί επικίνδυνα, ενώ το γεγονός ότι νοσούν και δεν το γνωρίζουν, θέτει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που πάσχουν από υποκείμενα προβλήματα υγείας. 

«Η επιδημία αλλάζει. Οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι γίνονται ολοένα και περισσότερο οι κύριοι μεταδότες του ιού. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους πιο ευάλωτους», δήλωσε ο Τακέσι Κασάι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή Δυτικού Ειρηνικού.

Μέτρα εκ νέου

Η διασπορά της πανδημίας έχει οδηγήσει πολλά κράτη όπως το Βιετνάμ, τα οποία είχαν περιορίσει αρχικά την μετάδοση, να επιβάλλουν ξανά lockdown όπως και έκτακτα μέτρα, γεγονός που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία: «Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι απλώς μια αναζωπύρωση. Πιστεύουμε ότι είναι μια ένδειξη ότι εισήλθαμε σε μια νέα φάση της πανδημίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», σημείωσε ο Κασάι.

Σύψας: «Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί και τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί»

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας τόνισε ότι οι πολίτες δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας, ενώ είχε παρατηρηθεί η τάση χαλαρότητας από τον Μάιο: «Δεν πείστηκαν οι πολίτες, προτίμησαν τη χαλάρωση και τώρα βρισκόμαστε στο σημείο, το οποίο βρισκόμαστε»  ανέφερε ο κ. Σύψας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «μια επιδημία παραπληροφόρησης που έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο από τα ΜΜΕ, αλλά και από τα πιο επίσημα χείλη ηγετών του κόσμου».

Σχολιάζοντας την χαλάρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, ο κ. Σύψας τόνισε ότι  «δεν θα βγάλουμε το στρατό στο δρόμο ή drone πάνω από τα κεφάλια των πολιτών. Αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι πεθαίνουν δεν χρωστούν τίποτα να πληρώνουν την κακή συμπεριφορά ορισμένων πολιτών».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το εμβόλιο ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι «οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί και τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί» ξεκαθαρίζοντας ότι «τα εμβόλια τώρα τα εγκρίνουμε με αποτελεσματικότητα 50%. Δεν είναι υψηλές οι προσδοκίες. Είμαστε ακόμη σε μεγάλη αβεβαιότητα και για το εμβόλιο και για τα φάρμακα που υπάρχουν». Κάνοντας έκκληση στους πολίτες να ακολουθήσουν τα μέτρα, ο κ. Σύψας σχολίασε ότι «είναι στα χέρια των πολιτών η πορεία της επιδημίας».

Ο λοιμωξιολόγος πρόσθεσε ότι υπάρχει η πιθανότητα τα μέτρα που λήφθηκαν τον Αύγουστο να έχουν ξεκινήσει να αποδίδουν όμως παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα, ο ιός θα μείνει μαζί εδώ για πολύ καιρό ακόμα.

«Κανένα lockdown δεν πρόκειται να μας σώσει»

«Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί κανείς είναι: αποστάσεις, χέρια, μάσκα και αποφεύγουμε τα πλήθη. Αν δεν τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες, κανένα lockdown δεν πρόκειται να μας σώσει. Αν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε lockdown, καταστραφήκαμε», προειδοποιήσε ο κ. Σύψας.

Τέλη Δεκεμβρίου στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα των εμβολίων του κορωνοϊού από την Οξφόρδη

Το πρωί της Τρίτης, ο  Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι η χώρα μας από τα τέλη Δεκεμβρίου θα λάβει τμηματικά 3εκ. δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που αυτό περάσει και τη φάση 4.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ