Πελοποννησιακοί λουκουμάδες


Στη δυτική Πελοπόννησο αυτοί οι λουκουμάδες σερβίρονται το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Αν περισσέψουν -γεγονός σπάνιο- πανιάζουν, αλλά την επόμενη ημέρα τους σερβίρουν στο πρόγευμα και, για να τους «φρεσκάρουν», τους βράζουν για λίγα λεπτά μέσα σε μπόλικο ζεστό σιρόπι μελιού (ζεσταίνουμε 1 φλιτζάνι μέλι, 1 φλιτζάνι νερό, 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 1 ξυλάκι κανέλας). Δεν ανακτούν βέβαια την τραγανή τους υφή, αλλά γίνονται πολύ ζουμεροί και μελωμένοι.

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, καλά κοπανισμένοι στο γουδί
χυμός από 1/2 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 μεγάλο, ζουμερό πορτοκάλι, ακέρωτο
80 γρ. ούζο
1 κεσεδάκι (200 – 220 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
3½ νεροπότηρα νερό
άφθονο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα (προτιμότερο ελαφρύ)
Για το σερβίρισμα

μπόλικο μέλι, ελαφρώς ζεσταμένο για να αραιώσει ελαφρώς
κανέλα σε σκόνη
σουσάμι
Διαδικασία
Σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το γλυκάνισο και ανακατεύουμε καλά. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, το ούζο και το γιαούρτι, και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα (ή με το γάντζο του μίξερ). Σταδιακά ρίχνουμε το νερό (μπορεί να μη χρειαστεί να το ρίξουμε όλο ή αντίθετα να προσθέσουμε ελάχιστο ακόμα), ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να φτιάξουμε ένα χυλό σχετικά πυκνό, ομοιογενή και λείο, χωρίς γρομπαλάκια.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το χυλό για 1 ώρα, σε ένα σχετικά χλιαρό σημείο του σπιτιού (το χειμώνα κοντά σε πηγή θερμότητας και το καλοκαίρι στον ήλιο), μέχρι να αφρίσει στην επιφάνειά του και να φουσκώσει κάπως.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε λάδι ώστε η στάθμη του να φτάσει μέχρι τη μέση του σκεύους. Το ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά, μέχρι που να αρχίσει να αχνίζει.

Βάζουμε ένα μπολάκι με νερό κοντά μας και βρέχουμε ένα κουτάλι της σούπας. Παίρνουμε μία κουταλιά χυλό και με ένα άλλο κουτάλι «σπρώχνουμε» το χυλό να γλιστρήσει στο καυτό λάδι. Ρίχνουμε περίπου 6 – 7 κουταλιές σε κάθε δόση και τηγανίζουμε για 2 – 4 λεπτά, «τουμπάροντας» τους λουκουμάδες μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι, μέχρι να πάρουν ωραίο, βαθύ χρυσαφένιο χρώμα και να ανέβουν στην επιφάνεια του λαδιού. Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσει ο χυλός, βρέχοντας συχνά το κουτάλι για να μην κολλάει.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς και περιχύνουμε με μέλι. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι, αν θέλουμε. Εναλλακτικά, περιχύνουμε με λιωμένη κουβερτούρα.

Παραλλαγή για αλμυρούς λουκουμάδες: Με το άγλυκο αυτό μείγμα, με μερικές μικρές αλλαγές, μπορούμε να φτιάξουμε και αλμυρούς λουκουμάδες: αντικαθιστούμε το ξύσμα πορτοκαλιού (αν θέλουμε) με 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο και συμπληρώνουμε με 1 κουτ. σούπας ξερό μυρωδικό της αρεσκείας μας, όπως ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι, εστραγκόν, δυόσμο ή βασιλικό. Σερβίρουμε τους καυτούς αλμυρούς λουκουμάδες με μια σάλτσα γιαουρτιού ή με τη σάλτσα τυριού ή ακόμη και πασπαλισμένους απλώς με λίγο τριμμένο τυρί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ