Κορονοϊός: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα ενίσχυσης


Πλέγμα μέτρων για να στηριχθούν οι πολίτες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Όπως δήλωσε το πρωί του Σαββάτου (22/08) στον ΣΚΑΪ, τα νέα μέτρα ενίσχυσης θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη, από το βήμα του «Thessaloniki HELEXPO Forum», όπου ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το οικονομικό πρόγραμμα.

Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ο Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωσε ότι: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω». Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση ενισχύει εκείνα τα μέτρα που δουλεύουν και προσπαθεί να διορθώσει ή να βάλει στο συρτάρι εκείνα που δεν δουλεύουν.

«Ένα μέτρο που δούλεψε πολύ για την παροχή ρευστότητας, ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή. Με τις δύο φάσεις, περίπου 90.000 δικαιούχοι έχουν λάβει περίπου 1,8 δισ. ευρώ, που είναι μεγάλη ένεση ρευστότητας στην οικονομία σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να δώσουν, με την ταχύτητα που θέλαμε, ρευστότητα στην οικονομία. Επομένως, θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή και θα υπάρξουν ακόμα πιο χαλαρά κριτήρια για να είναι μεγαλύτερη η περίμετρος των δικαιούχων. Κι αν χρειαστεί θα συνεχίσουμε να τονώνουμε την ρευστότητα», τόνισε.

Για την εισφορά αλληλεγγύης είπε πως ήταν έκτακτος φόρος και πρόθεση της κυβέρνησης είναι σταδιακά να καταργηθεί. «Έχει πει ο πρωθυπουργός ότι θα φύγει και μάλλον, λόγω των συνθηκών που διαμορφώνονται από τον κορονοϊό, θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα από τον αρχικό σχεδιασμό, με πιο γρήγορη μείωση, αρχικά, και μετά με κατάργηση», προσέθεσε.

Και συμπλήρωσε: «Το πλέγμα των μέτρων που εξετάζουμε δεν περιλαμβάνει μόνο την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά μειώσεις και άλλων φόρων, που επιβαρύνουν κυρίως την εργασία, προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση. Περιλαμβάνει επίσης και τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί το μη μισθολογικό κόστος αυξάνει την ανεργία και μειώνει την απασχόληση.»

Στο οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, συμπεριλαμβάνονται και μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. «Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ» σημείωσε.

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, εξετάζει και πλέγμα μέτρων για τη στήριξη της εργασίας γιατί «νοιάζεται και έχει κάνει χρηστή διαχείριση του Ταμείου του Κράτους όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Ειδικότερα, ο Στέλιος Πέτσας είπε «Αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργείται μια χιονοστιβάδα όταν αναβάλλονται οι πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων. Γι’ αυτό θα επεκτείνουμε σε περισσότερες δόσεις την καταβολή των φόρων που αναβάλλονται, ώστε να μην στραγγαλιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που θα προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι, λόγω των παλαιών υποχρεώσεων. Αυτό είναι δεδομένο και θα γίνει». Επισήμανε δε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν διαταράσσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα, η οποία «μπορεί να δανείζεται με λογικά επιτόκια και, μάλιστα, χαμηλότερα απ’ ό,τι πριν από λίγα χρόνια».

Όσον αφορά τα χρήματα της Ευρώπης, μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ -όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- και η κυβέρνηση φροντίζει να στηρίζει την οικονομία με τα χρήματα που έχουμε στο Ταμείο του Κράτους «και με την προσφυγή μας στις αγορές, που έγινε δύο φορές, με πολύ λογικό επιτόκιο, εν μέσω πανδημίας».

Για τη χρηματοδότηση των μέτρων, αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό και το ταμειακό σκέλος. Στο δημοσιονομικό, υπενθύμισε ότι δεν έχουμε τον περιορισμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το 2020 και έχουμε επίσης τη δέσμευση των εταίρων μας, ότι ακόμη και αν τα χρήματα έρθουν αργότερα, το 2021, μπορούν να χρηματοδοτήσουν δαπάνες για τον κορονοϊό, που έγιναν από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά. «Επίσης, έχουμε και το ταμειακό περιθώριο να στηρίξουμε την οικονομία», συνέχισε ενώ είπε ότι προσδοκούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης να πάρουμε πολλά χρήματα τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν και όχι να σπαταληθούν. «Καταρτίζεται ήδη συνεκτικό πλαίσιο, που θα καταθέσουμε στην Ευρώπη μέχρι 15 Οκτωβρίου, στο οποίο υπάρχουν και παρεμβάσεις, οι οποίες θα στηρίξουν την οικονομία, τους εργαζόμενους που έχασαν εισοδήματα και τα νοικοκυριά, για να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση όρθιοι», συμπλήρωσε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ