Κορονοϊός: Η διασπορά στους νέους και οι «απείθαρχοι» – Κρίσιμη η επιστροφή των αδειούχων


Η αγωνία στο κατακόρυφο για την διασπορά του κορονοϊού. Επιστροφές εκδρομέων, σχολεία, αλλά και νέοι, θέτουν τους επιστήμονες σε κατάσταση επιφυλακής.

Για ακόμα μία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας ξεπερνάει τα 1.000, καθώς τις τελευταίες 7 ημέρες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.621 μολύνσεις από τον COVID-19. Και κάπως έτσι ο κορονοϊός ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα των 10.000.

Η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές κορυφώνεται σήμερα Κυριακή, 29 Αυγούστου, μία ημερομηνία ιδιαίτερα κομβική για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως εξηγούν οι Ειδικοί και οι Αρχές, η άφιξη και των τελευταίων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα καθορίσει κατά πολύ τα νούμερα των επόμενων ημερών.

Άλλωστε ο Αύγουστος που μας αποχαιρετά την Δευτέρα ήταν ο μήνας ρεκόρ των κρουσμάτων που επέφερε ο κορονοϊός ενώ χαρακτηριστικό είναι πως την τελευταία εβδομάδα είχε πάνω από 1.600 και την Τετάρτη 26 Αυγούστου το αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας με 293 μολύνσεις.

Πλέον η χώρα μας ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων (συνολικά μέχρι στιγμής έχουμε 9.977) την ώρα που ο αριθμός των διασωλημένων αυξήθηκε φτάνοντας τους 36. Από αυτούς 12 είναι από 40 μέχρι 64 ετών γεγονός που τρομάζει. Η ηλικία των διασωληνωμένων μειώνεται κάτι το οποίο προβληματίζει έντονα τους ειδικούς.

Ο στόχος της σταδιακής υποχώρησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων (χθες καταγράφηκαν μόλις 177) περνά, ωστόσο, αφενός μέσα από την ακριβή ιχνηλάτηση των επαφών των φορέων του κορωνοϊού στην κοινότητα και αφετέρου από την απαρέγκλιτη τήρηση της 14ημερης καραντίνας, εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως το νέο -κάθε φορά- κρούσμα της πανδημίας. Το έργο όμως του εντοπισμού των «αόρατων» εστιών διασποράς του ιού εμποδίζεται από τους ίδιους τους ασθενείς, με το «κίνημα ανυπακοής στην καραντίνα» να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ημέρες, στις νεαρές ιδίως ηλικίες.

Μετά από την 24χρονη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία διέσχισε σχεδόν όλη τη χώρα, για να καταλήξει από τη γενέτειρά της στα ελληνικά νησιά γνωρίζοντας καλά ότι έχει διαγνωσθεί θετική στον ιό, σειρά είχε μια νεαρή γυμνάστρια. Η τελευταία, αν και εργάστηκε σε νησί των Κυκλάδων στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου βρέθηκε θετική στον ιό μετά από σχετικό τεστ, όταν χρειάστηκε να επιβεβαιώσει σε στελέχη του ΕΟΔΥ την παραμονή της σε 14ημερη καραντίνα, η γυμνάστρια όχι μόνο δεν εντοπίστηκε στη διεύθυνση που είχε δηλώσει, αλλά αντίθετα βρέθηκε να δουλεύει σε υποκατάστημα αλυσίδας γυμναστηρίων στην Αθήνα, από όπου περνούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες.

Οι «σιωπηλοί φορείς»

«Ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι, και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης την Παρασκευή.

Ενώ υπογράμμισε πως «Γι’ αυτό το λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές, θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7 με 10 ημέρες, τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ