Αναδρομικά – Συντάξεις: «Καμία απόφαση για κομμένα δώρα και επικουρικές»


Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα για νέα πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, που δεν συμπεριλαμβάνονται στα χρήματα που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους, όπως δήλωσε στο CNN Greece ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για το ζήτημα των κομμένων δώρων και επικουρικών έχουν πέσει στο «τραπέζι» διάφορες προτάσεις και μια από αυτές είναι να κατατεθεί σχετικό αίτημα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας από τον e-ΕΦΚΑ ώστε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα από νομικής πλευράς.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ακόμα ληφθεί οριστική απόφαση, καθώς και πρέπει να συνυπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος σε μια περίοδο που η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην οικονομία.

Εάν υπάρξει πιλοτική δίκη τότε θα ανοίξει ο δρόμος για πιθανή επιστροφή αναδρομικών του κρίσιμου 11μηνου (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) και από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, σε συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων αναδρομικών υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου 1,5 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 και δεν θα λάβουν τις επιστροφές.

Πρόκειται για συνταξιούχους αγρότες από τον πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι έχασαν μόνο τα δώρα.

Επίσης συνταξιούχοι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα από το πρώην ΙΚΑ που είχαν μειώσεις στις επικουρικές και έχασαν τα δώρα.

Τέλος, συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες από τον πρώην ΟΑΕΕ που έχασαν τα δώρα και συνταξιούχους από άλλα Ταμεία που έχασαν επικουρικές και δώρα

Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί πιλοτική δίκη αυτή θα αφορά στις περικοπές για το κρίσιμο 11μηνο των καταργηµένων δώρων των κύριων συντάξεων που είχαν διαμορφωθεί από το 2010 σε σταθερό ποσό 800 ευρώ για όλους.

Τα δώρα των επικουρικών συντάξεων που ήταν δύο ολόκληρες επικουρικές συντάξεις το χρόνο αλλά και τις μειώσεις 10% – 20% στις επικουρικές.

Πάντως ο ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας ήταν ξεκάθαρος πως η λύση της πολιτικής δίκης δεν έχει κλειδώσει καθώς πρέπει να αποτιμηθούν οι συνέπειες που θα έχει σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ